– Flybesetningen hadde drukket sprit

De fire ansatte fra Air Baltic som blåste på rødt under politikontroll lørdag morgen, har erkjent straffskyld under avhør.

Air Baltic

FYLLEKJØRING: Besetningen på airBaltic-flyet er midlertidig suspendert fra stillingene sine.

Foto: Air Baltic

Kaptein, styrmann og to flyvertinner blåste rødt da de ble stoppet under en kontroll på Oslo Lufthavn lørdag morgen.

De jobber for det latviske selskapet airBaltic, som skulle fly et charterfly med over 100 passasjerer til Kreta for Star Tour.

Ifølge politiadvokat Kari Karlsen Aas har alle fire innrømmet å ha drukket sprit kvelden før de ble tatt.

De erkjenner å ha drukket sprit sammen fra ettermiddagen og utover kvelden, sier hun.

Flycrewet hadde varierende promille

Kari Karlsen Aas

– Erfaringsmessig vil promillen være høyere når det endelige resultatet er klart, sier politiadvokat Kari Karlsen Aas ved Romerike politidistrikt

De endelige resultatene fra blodprøvene er ikke klare, men politiet la frem midlertidige resultater for retten i dag.

De foreløpige blodprøvene viser at piloten hadde 0,4 i promille, styrmannen hadde 1,2, den ene flyvertinna hadde 0,4 og den andre 0,8.

– Medlemmene i flycrewet hadde ikke samme promille, men førstestyrmannen hadde den høyeste blant de fire. Dette er foreløpige tall som vil bli høyere på de endelige testene, sier politiadvokat Kari Karlsen Aas.

– Svært alvorlig

– Man har et stort ansvar som kaptein på et fly. Når fire av fem er mer eller mindre påvirket av alkohol, ser vi svært alvorlig på det, sier politiadvokat Camilla Ek Sørensen.

Mandag formiddag ble piloten, en styrmann og to kabinansatte framstilt for varetektsfengsling i Nedre Romerike tingrett i Lillestrøm.

Alle i flybesetningen erkjenner helt eller delvis straffskyld, sier Ek Sørensen.

Frykter at de vil flykte

Den første som fikk sin kjennelse var en av flyvertinnene. Hun ble begjært fengslet i to uker, men fikk en uke. Også den andre flyvertinnen ble fengslet i en uke.

Piloten på ble varetektsfengslet i to uker, fordi politiet frykter unndragelse, ifølge Nedre Romerike tingrett. Han anket kjennelsen på stedet.

– Politiet frykter at dersom de forlater Norge, vil de ikke vende tilbake for å gjennomføre straff dersom de blir dømt, sier Ek Sørensen.

Også styrmannen varetektsfengsles i to uker, med samme begrunnelse som hos kapteinen. Han hadde en sentral rolle i flyet, ifølge Nedre Romerike tingrett, selv om kapteinen hadde det hovedansvaret.

Passasjerer på vei om bord Air Baltic

FORSINKET: Her går passasjerene om bord airBaltic-flyet igjen etter at besetningen ble tatt med promille. Flyet ble satt opp med ny besetning, men ble kraftig forsinket.

Foto: Erling Langeland

Air Baltic-besetningen ble stoppet på Gardermoen etter tips fra en hotellansatt om drikking natt til lørdag.

Hyppigere kontroller

Aftenposten får opplyst at politiet på Gardermoen har planer om å øke frekvensen for å promilleteste besetningsmedlemmer.

Hittil er slike kontroller bare blitt gjennomført sporadisk.

– Jeg har ikke vært i denne stillingen særlig lenge, så jeg kjenner ikke veldig godt til rutinene som har vært. Men jeg kan si såpass at det ikke har vært noen fast frekvens, men at vi nå er inne i en prosess for å øke hyppigheten av slike kontroller, sier fungerende politistasjonssjef Elin Lien ved Gardermoen politistasjon til avisen.

Midlertidig suspendert

Kommunikasjonsdirektør Janis Vanags i Air Baltic.

BEKLAGER: Kommunikasjonsdirektør Janis Vanags i airBaltic.

Foto: Air Baltic

I en e-post til NRK beklager flyselskapet overfor alle passasjerene som har blitt berørt av hendelsen og forsinkelsen.

Air Baltic pressetalsmann, Janis Vanags, sier sikkerheten er deres høyeste prioritet, og at de nå skal undersøke hva som har skjedd.

– Vi har nulltoleranse for misbruk av alkohol, sier han.

Besetningen er midlertidig suspendert fra stillingene sine.