Hopp til innhold

– Flott at Statens vegvesen tar til fornuft

Både elbileiere og lokalpolitikere jubler etter at Statens vegvesen har endret vedtaket sitt og likevel vil la elbilene kjøre i kollektivfeltet på E18 under tunnelprosjektene så lenge det er minst to personer i bilen.

Elbiler i kollektivfeltet på e18 inn mot Oslo

MÅ KJØRE SAMMEN: Statens vegvesen vil likevel la elbiler kjøre i kollektivfeltet om man kjører minst to i bilen.

Foto: Anniken Mihle / NRK

I dag kom nyheten om at Statens vegvesen har endret vedtaket som kom i forrige uke om å kaste elbilene ut av kollektivfeltet på E18 mens de rehabiliterer tunneler. Nå vil de tillate elbiler i kollektivfeltet så lenge man har med seg minst én passasjer.

Guri Melby

Samferdselsbyråd Guri Melby (V).

Foto: Eirin Eikås / NRK

Et samkjøringskrav istedenfor full utkastelse er noe både Norsk elbilforening og lokalpolitikere har jobbet for. Samferdselsbyråden i Oslo, Guri Melby fra Venstre, mente Statens vegvesen misbrukte sin myndighet ved å kaste ut elbilene. I dag er hun fornøyd.

– Jeg er glad de nå prøver å finne en løsning som gjør at vi kan videreføre den gode elbilpolitikken og samtidig sørge for fremkommelighet for kollektivtrafikken. Jeg er veldig glad de nå lytter til våre innspill. I starten overså de vår holdning, de har nok fått beskjed fra høyere hold, sier Melby.

Sammen med fylkesordfører i Akershus, Anette Solli (H), har Melby presset på for at elbilene skal få bli og ikke kastes ut av kollektivfeltet fra morgenen 2. juni.

– Var bare et tidsspørsmål

Anette Solli (H)

Fylkesordfører i Akershus Anette Solli (H).

Foto: Vegar Erstad / NRK

Da Statens vegvesen vedtok å midlertidig kaste ut elbilene skulle forbudet gjelde fra Vækerø til Filipstad i visse tidsrom. Nå når samkjøring tillates, utvides området ut til Sandvika i Bærum. (Se faktabokser)

Fylkesordfører Solli mener likevel det nye vedtaket er en seier.

– Det hadde nok uansett vært et tidsspørsmål før de måtte utvide til Sandvika. Når man i november tar fatt på Granfosstunnelen hadde det ikke vært mulig å få flyt i trafikken uten å gå helt ut dit. Da er det bedre å ta høyde for det og heller få på plass et system som er til å leve med hele toårsperioden med tunnelrehabilitering, sier Solli.

Tror samkjøringskravet vil bli respektert

Petter Haugneland

Petter Haugneland, kommunikasjonsleder i Norsk elbilforening.

Foto: Privat

For Elbilforeningen en dagens nyhet en skikkelig gladnyhet.

– Flott at Statens vegvesen tar til fornuft, sier kommunikasjonsleder i Norsk elbilforening, Petter Haugneland.

– Dette er noe vi har jobbet for. De fleste medlemmene våre syns dette er positivt for å fortsatt ha en elbilfordel i kollektivfeltet. Samkjøring er også viktig, det bør alle bilister gjøre, sier han.

Han tror samkjøringskravet vil bli respektert.

– Det sosiale presset er så stort i kollektivfeltet, så jeg tror du får raskt beskjed om du bryter den regelen, sier Haugneland.