– Finansierte egen russefeiring med narkosalg

Politiets aksjon mot en russebuss i Drammen viser seg å være en del av en større etterforskning. Nå mener politiet de ruller opp et større nettverk.

Narkotikabeslag Drammen

Ved to anledninger har politiet gjort beslag i til sammen 700 gram marihuana.

Foto: Politiet

5. mai stanset politiet en russebuss i Drammen, gjennomførte en ransaking og pågrep åtte russ. Ifølge politiet var aksjonen mot russebussen en del av en etterforskning som har pågått siden april. Saken gjelder omsetning av narkotika fra ungdom til ungdom på videregående skoler i nedre Buskerud.

– Vi synes selvsagt det er skuffende at så mange unge mennesker blir involvert i en slik sak. Vår oppgave er å forebygge kriminalitet og rusavhengighet og å etterforske at dette skjer, sier politistasjonssjef i Drammen, Øyvind Aas, i en pressemelding.

Politibeslag fra ransaket russebuss i Drammen

Dette er beslaget politiet gjorde i russebussen i Drammen den 5. mai.

Foto: Politiet

Avdekket hasjplantasje

Ingunn Hodne

Politiadvokat Ingunn Hodne sier de har opplysninger om at en eller flere brukte omsetningen til å finansiere russetiden.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

I ukene etter aksjonen siktet politiet ytterligere fem personer. Ifølge politiet ble det ved to anledninger tatt beslag i til sammen 700 gram marihuana, narkotika politiet mistenker i hovedsak var ment solgt til russemiljøet. I tillegg er det avdekket en hasjplantasje, samt et forsikringsbedrageri på 500 000 kroner. Etterforskningen pågår fortsatt.

– Et par uker før aksjonen mot russebussen ble et av medlemmene på bussen pågrepet med 27 salgsdoser med marihuana. Da bussen ble stanset var en annen av de siktede i besittelse av 13 brukerdoser med marihuana. Politiet mistenker nå fire av de pågrepne fra russebussen for omsetning eller medvirkning til omsetning av inntil en kilo cannabis, sier politiadvokat Ingunn Hodne i Sør-Øst politidistrikt i pressemeldingen.

Avdekket hasjplantasje på Modum

I forbindelse med etterforskningen har politiet avdekket en hasjplantasje.

Foto: Politiet

Politiet melder at for de fire resterende er etterforskningen avsluttet. Disse har erkjent bruk av narkotika ved en eller flere anledninger gjennom russetiden, skriver politiet.

– Politiet har gjennom arbeidet med saken avslørt et nettverk som omsetter narkotika via en lukket chattegruppe på nettet. Flere av de pågrepne har vært medlemmer på dette chattestedet, og har planlagt og avtalt omsetning av narkotika via nettstedet. Det foreligger opplysninger om at en eller flere av de mistenkte benyttet inntekten fra narkotikaomsetningen til å finansiere egen russetid, samt reiser og eget narkotikamisbruk, sier Hodne.

Bekymret for neste russekull

Deler av etterforskningen har også vært rettet mot leverandørleddet. Politiet har pågrepet to personer som de anser som bakmenn og som var delaktige i overlevering av ca. 500 gram med marihuana 12. mai i år.

Øyvind Aas

Øyvind Aas er skuffet over at så mange unge mennesker er involvert i saken.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

Politiet er nå bekymret for neste års russekull i regionen. En av de siktede, som politiet mener har solgt narkotika, starter opp i tredjeklasse til høsten.

– De aller fleste av årets russ er flotte ungdommer, men russefeiringen med høy partyfaktor er et helt klart marked for narkotika og smuglet alkohol. Nå skal vi jobbe mot neste års russekull for å hjelpe dem til å gjøre gode valg og få en fin russetid uten prikker på rullebladet og misbruk av ulovlige stoffer, avslutter Aas.