Hopp til innhold

– Fattige barn må få delta i fritidsaktiviteter

Barn som vokser opp i fattigdom i hovedstaden skal være sikret å kunne delta i minst én fritidsaktivitet. Det mener KrF i Oslo, som vil bruke over 31 millioner kroner på en forsøksordning rettet mot 12.500 barn og unge.

Fotball

IKKE MED PÅ LEKEN: Mange barn og unge i Oslo får ikke vært med på fritidsaktiviteter fordi familien ikke har råd til å betale for det. (illustrasjonsfoto).

Foto: Ole-Christian Olsen / NRK

Valglogo
Erik Lunde

VIL AT ALLE SKAL MED: Erik Lunde (KrF) foreslår at det gis tilskudd til fattige familier slik at alle barn sikres minst én fritidsaktivitet.

Foto: Knut Martin Løken / NRK

I Groruddalen vokser én av fem barn opp i fattigdom. I bydel Gamle Oslo er det mer enn én av tre.

For mange barn og unge er ikke fritidsaktiviteter en selvsagt del av oppveksten.

– Mange barn og unge i Oslo lever i familier med lav inntekt, og det gjør noe med muligheten til å delta i fritidsaktiviteter, sier gruppeleder i Oslo KrF, Erik Lunde.

KrF vil derfor innføre en ny tilskuddsordning

– Vi foreslår å gi et tilskudd slik at alle barn sikres minst én fritidsaktivitet. Vi har regnet oss fram til at det vil koste 30 millioner kroner å gjennomføre en slik ordning, og vi ser for oss et samarbeid mellom kommunen og staten.

– Det er et snitt på 2500 kroner per barn, men vi vet at en del fritidsaktiviteter er dyrere enn det, sier Lunde.

Dyre aktiviteter

Tallene fra en typisk fotballklubb øst i Oslo, nærmere bestemt på Bøler, viser at den årlige avgiften, samt billigste type utstyr, er på over 3000 kroner. Skal man spille tennis på Furuset, ender prisen på rundt 5100 kroner.

Leder i Bjørndalskolenes musikkorps Vibeke Blindheimsvik

STØTTER FORSLAGET: Leder for Bjørndal skoles musikkorps, Vibeke Blindheimsvik, tror at 2500 kroner vil kunne hjelpe flere.

Foto: Knut Martin Løken / NRK

I Bjørndal skoles musikkorps på Søndre Nordstrand er det faktisk dobbelt så dyrt å være med som KrFs beløp.

– Det koster 1900 kroner i halvåret i kontingent. I tillegg har du korpsturer én gang i året. Den forrige korpsturen kostet 1500 kroner. Vi hadde ikke mulighet til å dekke hele beløpet, sier leder for Bjørndal skoles musikkorps, Vibeke Blindheimsvik.

Blindheimsvik mener det er for mye, og støtter KrFs forslag.

– Jeg synes det hadde vært kjempefint. Det vil kanskje ikke dekke alt, men det vil hjelpe et stykke på veien.

– Må ta ansvar for barnefattigdom

– Vi har snakket om barnefattigdom i valgkamp etter valgkamp, men ulike partier har vært med på å bestemme, og lite har skjedd. Mitt parti skal ta ansvar for det, men alle andre partier må også ta et ansvar, sier gruppeleder i Oslo KrF, Erik Lunde.

Den eneste aktiviteten for barn og unge som kan dekkes av KrFs beløp er Speideren. For 2470 kroner får man betalt tre typer kontingenter, speiderskjorte og sommerleir hvis man melder deg inn i lokallaget på Haugerud.

Jeg tror vårt tiltak er noe vi kan iverksette for å gjøre noe med det utenforskapet vi ser, sier Lunde.