Hopp til innhold

– Therese-saken må etterforskes på nytt

Privatetterforsker Finn Abrahamsen mener norsk politi kan lære mye av en ny etterforskning av Therese-saken.

Tegning fra rettssaken mot Thomas Quick og bilde av Therese Johannesen

Tidligere sjef for voldsavsnittet i Oslo, Finn Abrahamsen, mener norsk politi må etterforske Therese-saken på nytt.

Foto: Scanpix

Abrahamsen, som er tidligere sjef for voldsavsnittet i Oslo-politiet, tror ikke politiet kan komme utenom en ny etterforskning.

– Når det er avgjort av Riksadvokaten i Sverige at dommen mot Thomas Quick skal oppheves, står man igjen med en ukjent gjerningsmann. Dette handler også om rettssikkerhet og oppfatningen blant folk flest. De forventer at politiet nå går gjennom denne saken på nytt, sier han til NRK.no.

Abrahamsen tror svaret på hva som skjedde da ni år gamle Therese forvant i 1988 kan finnes i etterforskningsmaterialet fra den gang.

Helt andre avhørsmetoder

Finn Abrahamsen

Privatetterforsker Finn Abrahamsen, mener norsk politi må etterforske Therese-saken på nytt.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Abrahamsen var selv med på etterforskningen av Therese-saken. Han sier at politiet i dag bruker helt andre metoder, blant annet i avhør.

– Nå er det utviklet helt nye metoder for avhør, og det tilsier at man i større grad enn noensinne har mulighet for å komme analysemessig bedre ut av en sånn sak, sier han.

– Betyr det at med nye analyser, og med det materialet politiet samlet den gangen, så kan politiet finne et svar som de ikke har hatt til nå?

– Det kan man ikke se bort i fra, sier Abrahamsen.

Han mener helt nye øyne bør se på saken på nytt.

– Det bør helst ikke være de samme personene som etterforsket saken for 22 år siden, sier han. Det er en svakhet i politiet at de ikke bytter ut etterforskere når de etter en tid har kjørt seg fast, sier han.