Hopp til innhold

– Et kuppforsøk

På Ullern i Oslo er det kamp om å sitte i menighetsrådet. Det er sjelden kost. Av landets 1235 sokn er det bare kamp om vervene i fem av dem. I Oslo er det 34 år siden sist.

Ullern kirke

KIRKEVALGET SPLITTER MENIGHETEN: På Ullern er det kamp om plassene i menighetsrådet. Det skjer bare fire andre steder i landet.

Foto: Knut-Øyvind Hagen / NRK

Thorbjørn Brook Steen

FOLKELISTEN: De vil ha en åpen og liberal kirke. Men mest av alt vil de ha en ny barnehage.

Foto: Privat

– Det startet med at menighetsrådet la Knerten barnehage. Det satte sinnene i kok hos foreldrene. Slik ble Folkelisten til. Men de vil mer enn å starte opp menighetsbarnehagen på nytt, sier talsmann Thorbjørn Brook Steen.

Han sier at det ikke bare er konflikten rundt barnehagen som ført til at de stiller med egen liste. Folkelisten sier også ønsker mer åpenhet og større inkludering i menigheten. Nå har de drevet valgkamp for å forsøke å mobilisere kirkevalgsvelgere i Ullern sokn.

– Vi har en nettside og en facebookside og vi har rett og slett stått på stand på det lokale kjøpesenteret. Vi har også lagt flyveblad i postkasser, sier Brook Steen.

– Et varslet kuppforsøk

Lege Stig Asplin

SITTENDE LEDER: Stig Asplin er sittende leder i menighetsrådet i Ullern sokn. Han stiller til valg, men risikerer å tape fordi Folkelisten stiller imot.

Foto: Nadir Alan / NRK

Sittende leder i menighetsrådet Stig Asplin mener det hele er en protestaksjon.

– Dette er et varslet kupp, sier Asplin.

Han mener det allerede i vinter var klart at Folkelisten ville stille etter at Knerten barnehage ble lagt ned.

Asplin sier at de egentlig er enige om at Ullern kirke bør være åpen og inkluderende. Også at menigheten bør drive en barnehage. Han vil starte en ny barnehage i menigheten, men mener de var nødt til å legge ned Knerten blant annet fordi de ikke klarte å oppfylle offentlige krav.

– Er det ikke bra for demokratiet i kirken at det er debatt og to lister?

– Jo, hvis det hvis det hadde vært reelle skillelinjer hadde det vært det, men dette er bare en protestaksjon mot at vi la ned barnehagen, sier Asplin.

34 år siden sist

Forrige gang det var kamp om plassene i et menighetsråd i Oslo var i 1981. Da ville det sittende menighetsrådet legge ned Schafteløkken, menighetshuset.

– Det er ikke ofte det er store konflikter i menigheter. Det som er rart med denne saken er at den er het halvt år gammelt. Jeg tror ikke diskusjonen rundt barnehagen vil bli en konflikt i det neste rådet. Det har sikkert vært andre saker som har blitt diskutert i andre menigheter, men i Ullern menighet er det ingen uenigheter om veien videre, sier sittende leder i menighetsrådet, Stig Asplin.

Fem av 1235

Det er bare fire andre steder i landet det er mer enn én liste ved valget.

I Melhus i Sør-Trøndelag stiller Melhus Bygdekvinnelag med flere mot nominasjonskomiteens liste.
I Lyngen i Troms stiller Felleslisten mot Den frie lista.
I Nordreisa i Troms stiller En kirke for alle mot nominasjonskomiteens liste.
I Karlsøy i Troms stiller Karlsøy liste mot Helgøya.

Her kan du lese mer om hvordan kirkevalget fungerer.