Hopp til innhold

– Et direkte angrep på lokaldemokratiet

– Vi har skrevet 300 artikler om fortetting i Oslo i løpet av et år. Og så gir byrådet saken til Aftenposten, med betalingssperre!

Akersposten

Kan byrådet gi kommuneplanen til Aftenposten før alminnelig offentliggjøring, og ikke gi den samme informasjonen til Akersposten, når de også ber om det? Det svarer Norsk Redaktørforening nei til.

Foto: Skjermdump

Rettelse: Sitatet med Vidar Bakken er rettet til at de to lokalavisene til sammen har 50 000 unike brukere i uken. Nedslagsfeltet til avisene er på 135 000 mennesker.

Redaksjonssjef i Akersposten, Vidar Bakken, er fortsatt sint på byrådet i Oslo seint fredag ettermiddag.

– Vi er fortsatt forbanna.

Byrådet ga denne uka Aftenposten forrang på saken om ny kommuneplan for Oslo. Det mener Akersposten er kritikkverdig. Norsk Redaktørforening mener måten det ble gjort på er ulovlig.

Alle vet at nyhetens interesse er blåst for veldig mange når en avis får eneretten og blir videre sitert i ulike andre medier.

Akersposten

Aftenposten var alene om å få saken før sperrefrist

Da byrådet offentliggjorde planen torsdag, hadde Aftenposten vært alene om å få informasjonen på forhånd, til tross for at Akersposten og Nordre Aker Budstikke også hadde bedt om tilgang til planen før sperrefrist.

– Hvorfor er dette en viktig sak for folk i Oslo?

– Akersposten og Nordre Aker Budstikke har 50 000 unike lesere i uken. Disse to avisene har skrevet 300 saker om fortetting i år. Vi har gått dypt inn i saken. Dette er et direkte angrep på lokaldemokratiet, sier Vidar Bakken i Akersposten.

– Ikke nektet en rekke aviser

Rasmus Reinvang

Rasmus Reinvang, MDG.

Foto: Miljøpartiet de Grønne

Byrådssekretær for byutvikling, Rasmus Reinvang, sier at byrådet ga Aftenposten informasjon om kommuneplanen før det ble offentlig.

– Vi har sett før at når det gjelder kommuneplanen så har det vært et problem at mange ikke har fått med seg hva den inneholder. Aftenposten var interessert i å presentere planen bredt, og det vurderte vi som viktig for byens innbyggere.

Men der Akersposten er klare på at de også ba om å få saken før den ble offentliggjort, svarer byrådssekretær for byutvikling vagt.

– Det har ikke vært slik at vi har nektet en rekke aviser å få materiale som de har ønsket.

Her kan du høre mer av svaret til Rasmus Breivang.

– Det er ulovlig

Arne Jensen

Arne Jensen, Norsk Redaktørforening.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Generalsekretær i Norsk Redaktørforening er klar på at det er ulovlig å forskjellsbehandle to aviser på en slik måte, etter likebehandlingsprinsippet i offentlighetsloven.

– Hvis Akersposten ba om å få planen på forhånd, og byrådet svarte at det kan dere ikke få fordi dokumentet er internt inntil det er vedtatt, så ville det vært i orden. Men de kan ikke si det til én avis, hvis de gir informasjonen til en annen avis, sier Arne Jensen i Norsk Redaktørforening.

– Hva mener du om en sånn forskjellsbehandling?

– Det er helt uakseptabelt. Det er lovstridig. Det er kontraproduktivt for Raymond Johansens ønske om mer lokaljournalistikk. Her kveler man lokalavisenes mulighet til å være i første linje. Noen i politisk ledelse må skjære gjennom.

Fredag kveld har NRK gitt byrådet anledning til å svare spesifikt på spørsmålet om de har opptrådt ulovlig. Vi har ikke lykkes med det.

Åpne lokalaviser med små ressurser, som stiller opp hver gang dignitærene besøker en barnehage eller et sykehjem, blir spilt sjakk matt.

Akersposten