– Er det ikke flere? Det er jo ingenting!

Folk er overraska over antallet asylsøkere som har kommet over grensa i Østfold.

Anne Lise Karlsen

Anne Lise Karlsen fra Råde er ganske nærme fasiten i vår gjettekonkurranse.

Foto: Lotte Olsen / NRK

En uhøytidelig spørreundersøkelse blant folk i Råde viser at folk tror det er flere flyktninger som har kommet over grensa, enn det faktisk har.

NRK har henta inn tall på hvor mange mennesker som har kommet inn over grensepasseringene i Østfold siden 1. august i år, og som har blitt registrert som asylsøkere. Det er tall fra samtlige overganger i Østfold, samt på jernbanen.

Høyt anslag

– Det må være 9.000. Kanskje. Det kommer jo mange, sier Mia Vindenes, som vi treffer på gata i Råde.

Det er nok et litt høyt anslag. Men av dem NRK spurte var det få som var i nærheten.

Politiet regner at den store flyktningstrømmen startet i midten av august. Men i hele august, september, oktober og til og med 8. november, så har det totalt kommet totalt 2.870 asylsøkere til landet over grensepasseringene i fylket, viser tall fra Politiet i Østfold.

– Jeg trodde det var flere. Man ser jo veldig mange av dem her i Råde, og det står så mye om det i avisene, og man hører det i nyhetene, så jeg trodde det var flere, sier Mia Vindenes.

– Viktig å hjelpe så mange man kan

Anne Lise Karlsen, er også med på gjetteleken, og er en av dem som kommer nærmest:

– Det er jo så mange. 4.000, tror jeg. Nei, vent – 2.000, retter hun til. Hun er ute på trimtur i Råde, og der vi står ser vi flere av asylsøkerne fra ankomstsenteret i kommunen, og hun poengterer at det er viktig å hjelpe så mange man kan.

I går publiserte NRK en oversikt over hvor mange asylsøkere som har kommet til landet i år, og hvor det er bor mens de venter på å få saken sin behandla. I Østfold bor det akkurat nå i overkant av to tusen mennesker fordelt på akuttplasser, vanlige mottak, transittmottak og ankomstsenteret i Råde. Ikke alle disse har status som asylsøkere, opplyser presserådgiver John Olav Kroken i Utlendingsdirektoratet.

– Noen av dem har fått avslag, og da er de ikke lenger i en søkeprosess, eller de har fått opphold og har offisielt blitt flyktninger, skriver Kroken i en e-post til NRK.

Forrige uke kom det 2452 asylsøkere til Norge . Nær halvparten av dem kom over grensa fra Russland på Storskog i Finnmark.

Biggles Nyrønning og Olav Nyrønning fra Holtålen.

Biggles Nyrønning og Olav Nyrønning fra Holtålen i Sør-Trøndelag hadde trodd det var mange flere flyktninger som hadde kommet til landet, enn det det har kommet.

Foto: Lotte Olsen / NRK

– Jeg hadde tippa at det var det var dobbelt så mange jeg. Men det er jo ingenting. Det er jo nesten litt lite, sier ekteparet Biggles og Olav Nyrønning fra Holtålen i Sør-Trøndelag.

Ekteparet mener mange av dem som kommer er ressurssterke personer som kan bidra med noe til Norge, samtidig som man er med på en humanitær aksjon.

Andre NRK snakket med i dag er mer skeptiske til at det kommer noen i det hele tatt, men vil ikke bli sitert, navngitt eller fotografert.