– En type ran vi sjelden ser i Norge

Politiet er interessert i bilder og video fra folk som var på Grønland og Tøyen i Oslo lørdag, da væpnede ranere slo til mot en gullsmed midt i lørdagsrushet og avfyrte skudd.

Væpnet ran av gullsmed på Grønland i Oslo.

SE VIDEO: Bildet er hentet fra overvåkingskamera inne hos gullsmeden på Grønland.

Det brutale væpnede ranet av en gullsmedforretning på Grønland i Oslo midt på lyse dagen lørdag bekymrer politiet i Oslo.

– Det er en type ran som vi ikke har sett i Norge på en stund. Vi velger å se på det som et enkeltstående tilfelle så langt, sier leder i oslopolitiets seksjon for organisert kriminalitet, Einar Aas.

Mer vanlig i Sverige

Han sier politiet har satt inn betydelig ressurser i etterforskningen som han påpeker er i startfasen.

Einar Aas i Oslo politidistrikt

– Det er opplysninger som peker i retning Sverige, sier Einar Aas i politiet.

Foto: Andreas Sundby / NRK

– Når vi legger inn mye ressurser i etterforskningen, er det naturligvis for å unngå at dette skal bli en trend, sier Aas.

Ifølge Aas er det mange år siden sist det har vært et væpnet ran av denne typen i Norge. Ranerne stakk av i en svenskregistrert Audi.

– Det er ikke til å legge skjul på at det er opplysninger som peker i retning Sverige, sier Einar Aas i politiet til NRK.no.

Han sier det derfor er naturlig at norsk politi samarbeider med svenske politimyndigheter i saken.

– Dette er en type ran som svenskene har opplevd i en annen skala enn oss.

LES OGSÅ:

Ber publikum om flere tips

– Vi har mottatt mange interessante tips og opplysninger fra publikum som er veldig verdifulle, sier Aas.

Men når det gjelder ransbilen, som kort tid etter ranet ble funnet i brann i Heimdalsgata noen kvartaler unna, ønsker politiet flere opplysninger.

– Vi ønsker spesielt flere tips fra Heimdalsgata hvor den utbrente bilen stod. Hvis noen har observasjoner, hvis noen har sett hvor gjerningsmennene eventuelt tok veien, eller hvis noen har sett eventuelle fluktbiler, sier Aas.

Politiet tar imot tips på følgende telefonnummer: 22 66 96 00

Artikkelen fortsetter under bildet

Ransbil i brann på Tøyen

Politiet ønsker tips fra publikum som kan ha sett hva som skjedde ved fluktbilen i Heimdalsgata.

Foto: Preben Ven

Politiet ønsker også flere bilder fra ransstedet.

– Vi er fortsatt interessert i bilder eller film tatt ved åstedet av privatpersoner med mobiltelefon eller kamera, sier Aas.

Når det gjelder opplysninger om at fluktbil nummer to var en BMW, ber Einar Aas publikum om ikke å legge vesentlig vekt på det.

– Det er umulig å uttale seg om biltyper nå. Den utbrente bilen vil bli grundig undersøkt av kriminalteknikere.

Ransutbyttet er ukjent

Politiet i Oslo sier de ikke har oversikt over hvor mye ranerne fikk med seg under ranet, som skjedde noen hundre meter unna politihuset på Grønland.

– Det er klart det er syndig nært storstua til politiet, men vi får se hva bakgrunn og motiv er, så får vi gjøre oss opp en mening når det foreligger, sier Aas til NRK.no.

Han vil heller ikke si noe om klærne til ranerne.

– Detaljer i etterforskningen er det vanskelig å kommentere, men vi har opplysninger og funn som er interessante så langt. Så håper vi på mer etterhvert, sier Aas.

– Det er et ran som er en alvorlig handling, hvor det blir skutt med skytevåpen. Det er avfyrt minimum to skudd utendørs, i og med at vi har funnet tomhylser etter de to, avslutter lederen i oslopolitiets seksjon for organisert kriminalitet, Einar Aas.

Krimekspert kobler ranet til Sverige

– Gullsmedran og måten det gjøres på, er ikke kjent blant norske kriminelle, sier tidligere politispaner Johnny Brenna.

– Du ser på utførelsen at det er folk som har ranet før. Det er et godt planlagt ran, sier Brenna til NTB.

– Denne type ran er derimot kjent i Sverige, og da er det gjerne ikke etnisk svenske gjerningsmenn. For eksempel er det mange med chilensk bakgrunn som er kjent for dette her, sier Brenna.

At ranerne kvittet seg med ransbilen etter kort tid, overrasker ikke den tidligere politispaneren.

– De ønsker å være kortest mulig tid i kjent bil og har gjort en rimelig vurdering når det gjelder risiko og planlegging, sier Brenna.