– En tier i koppen hjelper ikke

Nesten 70 prosent av svarene som har kommet inn gjennom NRKs valgomat i Oslo og Akershus er for et tiggeforbud.


En rekke Oslofolk vil fjerne tiggere fra gata. Et stort flertall av dem som har tatt NRKs valgomat i Oslo og Akershus ønsker et forbud mot tigging.

En rekke Oslofolk vil fjerne tiggere fra gata. Et stort flertall av dem som har tatt NRKs valgomat i Oslo og Akershus ønsker et forbud mot tigging.

Tilsammen er spørsmålet om tigging bør forbys besvart over 121 000 ganger i valgomaten.

Saken har blitt et diskusjonstema i valgkampen, etter at man gjennom flere år har sett at utenlandske tiggere strømmer til landet om sommeren.

– Jeg tror det viser at flere og flere innser at en tier i koppen ikke er det som hjelper tiggerne ut av nøden, sier leder i Oslo Høyre og stortingskandidat, Nikolai Astrup.

Nikolai Astrup

Nikolai Astrup og resten av Høyre har gjort tiggeforbud til en valgkampsak.

Foto: NRK

Høyre har gjort tiggeforbudet til en valgkampsak, men også Frp og Sp ønsker et forbud.

Selv om ikke valgomaten er en meningsmåling, mener Astrup likevel at den viser at folk har blitt mer engasjert i problemstillinger rundt tigging.

– Må kunne forsørge seg selv

– Mennesker fra hele Europa er velkomne i Norge, men forutsetningen for at de skal få være her er at de kan forsørge seg selv. Vi kan ikke være Europas sosialkontor. Løsningen er å hjelpe dem der de kommer fra, sier Astrup.

Han mener de norske tiggerne trenger hjelp, og ikke bør tigge.

– Først om fremst har vi en velferdsstat som skal hjelpe de som trenger hjelp, og de norske tiggerne er stort sett narkomane. Det de trenger er behandling, mener han.

Politiet mener også mange kriminelle bruker tigging som skalkeskjul.

Sv, Venstre og Krf er kritiske

Malin Stensønes KrF

Akershus Krfs førstekandidat Malin Stensønes er i mot forbud.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Akershus Krfs førstekandidat Malin Stensønes er blant de som er imot et tiggeforbud.

Hun tror grunnen til at så mange er positive til forbudet er all medieoppmerksomheten før sommeren, da man fryktet et storinnrykk av tilreisende tiggere.

– Jeg tenker det er naturlig med tanke på det skremselsbildet som ble dratt opp før sommeren, hvor vi nærmest skulle komme til å drukne i tusenvis av tiggere. Det har vist seg å ikke stemme. Det er noe av grunnen til at vi er imot et forbud, sier hun.

Sammen med Sv og Venstre mener hun man ikke kan forby tigging, fordi det er usolidarisk med et slikt forbud mot folk i nød. Hun mener Krf ikke vil gi etter om de skulle komme i regjering med Frp.

– Da skal Krf kjempe for våre standpunkter og saker, sier Stensønes.

Spørsmål om tigging i NRKs valgomat

I NRKs valgomat kan man være enig eller uenig i påstanden om at tigging bør forbys.

Foto: Skjermdump / NRK