Hopp til innhold

– En drapsmaskin på veien

Med 24 tonn på planet og ingen bremser var polakken som kom over svenskegrensa på vei mot Oslofjordtunnelen.

Stoppet med usikret last og dårlige bremser

Denne traileren ble stoppet på Svinesund. Politiet mener den er en dødsmaskin.

Foto: Sebastian Nordli / NRK

Under en kontroll på Svinesund fredag ettermiddag ble et polsk vogntog kontrollert av Statens vegvesen. Det viste seg at den hadde en last på 24 tonn bare på tilhengeren.

Tilhengeren hadde ingen bremser som virket. I tillegg var forbremsene på trekkvognen særdeles dårlige.

– Det ringte en kar som har jobbet lenge med trafikksikkerhetsarbeid i Statens vegvesen, og han sa at dette var noe av det verste han har sett, forteller operasjonsleder i Østfold politidistrikt Terje Marstad.

Skulle gjennom Oslofjordtunnelen

Den polske føreren i 50-årene har forklart at han skulle kjøre bilen til Skien og hadde planlagt å kjøre gjennom Oslofjordtunnelen.

– Med sju prosent helling i bakkene i tunnelen, er det utopi å tro noe annet enn at de svake bremsene, som han kun hadde på forhjulene, ville blitt overopphetet, sier Marstad.

– Dette er en stygg sak. Med en vekt på 24 tonn bare på tilhengeren, er det en enorm energi som skal stoppes. Og det helt uten bremser. Jeg har ikke noe problem med å si at dette er en drapsmaskin på veien, sier han videre.

Ronny Lindesteg som er fagleder utekontroll i Statens vegvesen, forteller at dette er et sjeldent alvorlig tilfelle.

– Dette er en stor og utrolig graverende sak. Det går svært lang tid mellom hver gang vi ser noe sånt, sier han til NRK.

– Åpenbart farepotensial

Med brannen i Gudvangatunnelen i bakhodet tok operasjonsleder Terje Marstad kontakt med vakthavende jurist i Østfold politidistrikt.

– Vi besluttet å pågripe mannen, så vi får avhørt ham og straffet ham for dette. Han vil få kjøreforbud i Norge.

Føreren skal nå avhøres av politiet, før det vurderes om han skal utvises fra Norge.

Senere samme dag fikk politiet også melding om en annen utrygg lastebil på veien. Patruljen i Sarpsborg stanset lastebilen som hadde flere usikrede papirruller på lasteplanet.

– Det er snakk om ti papirruller som hver veier cirka 1300 kilo. Det blir da over 13 tonn som står usikret på lasteplanet. Dette kan begynne å rulle, og er et åpenbart farepotensial, noe sjåføren var uenig i, sier operasjonslederen.

Sjåførens førerkort ble beslaglagt, og mannen som er i 50-årene anmeldes for forholdet.