Hopp til innhold

– Ekstrem retning på Høgskolen

Abid Raja advarer mot et muslimsk miljø tilknyttet Høgskolen i Oslo med ekstreme holdninger. Rektor vil invitere til avklaringsmøte neste uke.

Abid Q. Raja

Abid Raja mener man bør være bekymret over miljøet på Høgskolen.

Foto: Elfinn Haug / NRK

Ifølge Raja skal flere fra dette miljøet stå nær Mohyeldeen Mohammad, som tidligere denne uken ble pågrepet for å ha drapstruet to journalister fra Dagbladet .

Flere deltakere på den profilerte politikerens dialogmøter skal ha blitt forsøkt rekruttert til radikale muslimske grupper, skriver Dagbladet.

– Fundamentalistiske holdninger

Nå advarer Abid Raja mot ekstreme tendenser tilknyttet Høgskolen i Oslo.

– Det bør være bekymring knyttet til at det er et miljø i tilknytning til Høgskolen i Oslo som trekker i en ekstrem retning. Det var tydelig under demonstrasjonstoget nå sist at noen fra dette miljøet står nær Mohyeldeen Mohammad, sier Raja til avisen.

Han sier at gruppen i løpet av få år har fått nokså ekstreme meninger og fundamentalistiske holdninger. Raja understreker at de fleste muslimene som studerer på Høgskolen er moderate.

– Jeg har ikke oversikt over hvor stort miljøet er, men her ser man et miljø som har meninger i nokså fundamentalistisk og ekstrem retning. Her må vi være på vakt, sier Raja til NRK Østlandssendingen.

– Må ikke fordømmes

Han mener at miljøet ikke må fordømmes, men at man må gå i dialog.

– Skal man sikre at disse ungdommene ikke blir ytterligere radikalisert må man fortsette det gode integreringsarbeidet og det viktige arbeidet med dialog med disse gruppene. De forventer å bli fordømt, det er noe de nesten betrakter som en seier. Skal man endre disse må man føre dialog, sier Raja.

Han sier at flere må på banen.

– Klarer man ikke å endre Mohyeldeen Mohammad, må man forsøke å endre ungdommer som føler seg tiltrukket av ham og hans retorikk. Ansvaret her ligger på oss alle: på politikere, på samfunnet og ikke minst på moskeene og minoritetsmiljøet, sier Raja.

– Kjenner ikke til problemet

Rektor ved Høgskolen i Oslo, Sissel Østberg, sier at hun ikke kjenner seg igjen i det Raja sikter til.

– Jeg synes det er uheldig at Høgskolen trekkes inn. Jeg kjenner ikke til et slikt miljø på Høgskolen, men jeg kan ikke garantere at det ikke er ekstreme enkeltpersoner også hos oss, sier rektor Sissel Østberg.

Hun sier hun vil oppfordre til dialog for å komme til bunns i hva som foregår.

– Om det i studentmiljøet er slike enkeltpersoner eller grupperinger må vi prøve å komme i dialog med studentene om det, men jeg har ikke noe grunnlag for å mene noe om det i dag. Jeg håper vi slipper fremvekst av denne typen ekstreme miljøer, sier Østberg.

Vil ha avklaringsmøte

– Jeg kjenner ikke til slik aktivitet, men utelukker ikke at det kan ha sammenheng med en invitasjon til en omstridt imam for et par år siden.

– Så snart som mulig neste uke vil jeg invitere studentene til et møte for å diskutere påstandene, sier rektor Sissel Østberg ved HiO.

Omstridt imam på besøk

Det var i mai 2008 at den omstridte imamen Zulqarnain Sakander Madni i et foredrag for studentene på HiO hevdet at amerikanske myndigheter selv sto bak terrorangrepene 11. september 2001.

Imamen, som er oppvokst i Norge, men utdannet i Saudi-Arabia, antydet også at jøder kjente til terroraksjonen, og sa at 4.000 jøder var borte fra tvillingtårnene da de raste sammen.

– En ny fase

PST-sjefen fortalte i går at de er bekymret for terrornivået i Norge .

– Vi ser noe nytt. Norge er i ferd med å gå over i en annen fase, sier sjef for Politiets Sikkerhetstjeneste, Janne Kristiansen.

Les også: Tror Mohammad kan bli utvist fra skolen | Mener Mohammad er sikkerhetsrisiko | Homofile muslimer er sjokkerte

Les flere nyheter fra Oslo og Akershus

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.