– Dysfunksjonell prispraksis

Meglerbransjen vil ha slutt på de store avvikene mellom prisantydning og salgspris på boliger i Oslo. Nå foreslår de nye tiltak for å hindre feilprising.

Boligprospekter i vindu hos eiendomsmegler i Oslo

MEGLERMØTE: Temaet for meglermøtet var lokkeprisene i boligmarkedet. Flere boliger i Oslo får en lav prisantydning, men ender ofte med mye høyere salgssum.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

I dag inviterte Norges Eiendomsmeglerforbund meglere i Oslo-området til et møte for å diskutere hva de skal gjøre med lokkepriser i boligmarkedet.

– Vi har en situasjon i Oslo hvor boliger feilprises systematisk. Dette er det bare meglerbransjen som kan gjøre noe med, sier Carl O. Geving, som er administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Han kaller dagens prispraksis dysfunksjonell.

Vil stoppe vanvittige budrunder

Geving sier at bransjen selv ønsker å ta grep for å sette en riktig og mer realistisk pris på boligene. Tidligere samarbeidet meglere med takstmenn om å sette en prisantydning, men nå har meglerne tatt på seg ansvaret alene. Likevel har ville budrunder og salgsrekorder preget markedet.

Greving, NEF

FEIL FORVENTNINGER: Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund håper bransjen klarer å sette mer realistiske prisantydninger.

Foto: CF Wesenberg/Kolonihaven

– Det er slik at selgerne går rundt med en forventning om at alt skal selges langt over prisantydning. Kjøperne kalkulerer med å måtte kjøpe langt over prisantydning og sånn kan vi ikke ha det, sier Geving.

Har meglerne vært ansvarsløse den siste tiden?

– Det vil jeg ikke si, men meglerne har lagt seg på en praksis som ikke er god nok.

Forventer at meglerne følger opp

Tonje Hovde Skjelbostad

KONKRETE TILTAK: Tonje Hovde Skjelbostad i Forbrukerombudet håper meglerbransjen finner tiltak de klarer å gjennomføre.

Foto: CF-WESENBERG

Fagdirektør Forbrukerombudet, Tonje Hovde Skjelbostad, mener meglerne selv må ta tak i ukulturen.

– Hver meglerkjede, hvert kontor og hver megler må følge opp tiltakene og sette mer realistiske prisantydninger.

Hun tror fortsatt at noen boliger kommer til å bli solgt over prisantydning.

– Men vi må finne levelige avvik, for nå er det jevnt over for store avvik, sier Skjelbostad.

Må sette opp prisene for tilpasse seg markedet

– Meglere må forklare selgerne at prispraksisen i Oslo har vært feil, slik at man må gå ut med en høyere prisantydning for å være mer i tråd med markedet, sier Carl O. Geving.

Han legger til at meglerkontorene må ha egne kontrollsystemer for å passe på at meglerne treffer riktig pris.

– Vi må få slutt på praksisen hvor man skryter av å selge langt over prisantydning. Det gir helt feil signaler, sier Geving.

Målet er at folk går på visninger av boliger de har råd til å kjøpe. I tillegg skal boligene selges for en pris som ligger nærme prisantydningen.