Hopp til innhold

– Dusør er feil vei å gå

Foreldrene til Sigrid Schjetne (16) har utlovet dusør for å finne den savnede datteren. – Erfaringen er at dusør-tips skaper ekstra arbeid som ikke hjelper etterforskningen videre, sier tidligere kriminaletterforsker Finn Abrahamsen.

Finn Abrahamsen

Tidligere kriminaletterforsker Finn Abrahamsen sier han forstår at foreldrene til Sigrid er i en desperat situasjon, og at de derfor utlover en dusør. Men han anbefaler det likevel ikke.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Sigrid Giskegjerde Schjetne

Sigrid Giskegjerde Schjetne ble meldt savnet natt til søndag 5. august.

Foto: Privat / NTB scanpix

Lørdag kveld stilte Sigrids foreldre Ingrid Giskegjerde og Tom Schjetne på Dagsrevyen i beste sendetid og meddelte at de utlover en dusør på én million kroner, i håp om at det skal gi de svar på hvor datteren er.

Pengene kommer fra et ukjent antall anonyme givere.

Har du informasjon om forsvinningen av Sigrid Giskegjerde Schjetne? Ring politiet: 02800 eller Advokatfirmaet Stabell&Co: 41578833

Familien til Sigrid fikk tidlig etter forsvinningen et tilbud om en dusør på en halv million, men politiet har inntil i går frarådet dette.

– Fører ofte ikke til noe

Finn Abrahamsen har lang erfaring som etterforsker i kriminalsaker og har fulgt nøye med på Sigrid-saken. Abrahamsen mener at å utlove dusør i denne typer saker er en usikker vei å gå.

Politioverbetjent Finn Abrahamsen

Tidligere kriminaletterforsker Finn Abrahamsen anbefaler familien Schjetne å unngå dusør.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

– Jeg forstår veldig godt familien, de er i en desperat situasjon, og de vil naturlig prøve alt. Men da gjelder det å få god veiledning. Dusør-tips skaper en del ekstra arbeid som ikke er formålstjenelig. Jeg lurer på hvordan de skal forvalte alle tipsene som kommer inn, sier Abrahamsen.

Politiet allerede har over 1700 tips de må sjekke ut av saken. Nå kommer det til å strømme inn en hel rekke dusør-tips som politiet må bruke enda mer ressurser på, sier Abrahamsen.

Les også: Vitner kan ha sett Sigrid på vei hjem

– Dusør-tipsere har en annen agenda

Dusører har blitt brukt gjennom mange år, også i noen drapssaker i Norge. Abrahamsen har jobbet med blant andre Postrup Bråten-drapet i 2002. Der bevilget Egil Postrup Bråtens tidligere arbeidsgiver 20.000 kroner i dusør.

– Det kom masse tips, men det førte ikke til noen verdens ting, sier Abrahamsen.

– Dusør-tipsere har en annen agenda enn andre tipsere. Mange kan sitte og fundere og tenke seg ut en teori, andre tror det er enkel måte å få tak i mer penger. Hvert tips må sjekkes grundig, før politiet eller familien eventuelt kan betale ut tips. Det er ikke enkle operasjoner, sier Abrahamsen.

– Når kan dusør fungere i en kriminalsak?

– Man bør vente til det er tørt og det ikke lenger kommer inn flere tips. Da kan man prøve å få mer informasjon på banen. Det jeg har opplevd gjennombrudd har vært når kriminelle tipser om andre i et kriminellt miljø, men jeg tror for eksempel ikke pedofile tipser om andre pedofile, sier Abrahamsen.

– Omfattende etterforskning

Etterforskningen av Sigrids forsvinning har fortsatt høyest prioritet ved Seksjonen for vold og sedelighet i Oslo politidistrikt. Et stort antall mennesker i politiet er hver dag involvert i etterforskningen. 10 prosjekter er nedsatt for blant annet å kartlegge Sigrids bevegelser, hennes aktivitet på internett og sosiale medier og moduskandidater.

– Jeg kan tenke meg at det er et betydelig antall mennesker involvert i etterforskningen, blant andre analysefolk, ledelse, etterforskere, spesialister og teknisk support. Disse folkene er godt trent til å jobbe overtid og de er motiverte, sier Abrahamsen.

– Tror du politiet nå jobber ut fra at Sigrid fortsatt er i live?

– Det er lite sannsynlig. Det eneste håpet nå er at noen har kidnappet henne eller har henne i forvaring. Man må på dette tidspunktet ta høyde for at hun har vært utsatt for en kriminell handling, sier Abrahamsen.

Les også: Familien til Sigrid vurderer dusør

– Kan ta måneder

Det har gått 13 døgn siden Sigrid forsvant. Abrahamsen sier at det er mulig at politiet vet mer enn offentligheten får inntrykk av.

– Politiet vil kunne jobbe med tipsene i fred av hensyn til etterforskningen. Vi må være klar over at mange av funnene politiet gjør, ikke vil bli kjent for offentligheten, sier han.

Abrahamsen peker på viktigheten av å sikre sentrale spor tidlig i en kriminalsak. Det tok rundt ti dager før politiet fikk full kontroll over Sigrid Schjetnes Facebook-konto.

– Jo tidligere man får sentrale ting, jo bedre er det. Skulle det være noe nyttig der så er det ikke gunstig at det ligger såpass lenge. Men i dette tilfellet har ikke dette vært en mulighet. Man må ta hensyn til samfunnet, og følge loven, det er ikke bare for politiet å forsyne seg av ting, sier Abrahamsen.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Sigrid før hun forsvant

Overvåkningsbildene viser Sigrid Schjetne (16) idet hun går av Tveita-bussen klokken 19.45 lørdag 4. august.

Foto: Politiet

Fortsatt ingen gjennombrudd

Sigrid ble meldt savnet natt til søndag 5. august etter at hun ble borte på vei hjem fra en venninne. Skoene, en sokk og Sigrids mobiltelefon ble funnet utenfor en barnehage, få hundre meter fra der hun bor.

Politiet etterlyser en mørkerød eller burgunderrød bil som ble observert i nærheten av barnehagen, i det aktuelle tidsrommet da 16-åringen ble borte. Politioverbetjent Grete Lien Metlid sa på pressekonferansen tidligere tirsdag denne uken at politiet står fortsatt uten gjennombrudd i saken.

– Ressurser og prioritet i Sigrid-saken er uforandret. Vi jobber fortsatt videre med full intensitet, sa Metlid på pressekonferansen.

Her er de viktigste sporene politiet jobber med:

  • Vitneavhør: Politiet har snakket med Sigrids familie og omgangskrets. Det har så langt ikke pekt mot noen mistenkte.
  • Moduskandidater: Oslo-politiet har en egen etterforskningsgruppe som konsentrerer seg om moduskandidater, slik som tidligere straffedømte seksualforbrytere. Politiet har så langt ikke kommet med noen informasjon fra dette arbeidet.
  • Mobiltelefonen: Mobiltelefonen kan blant annet inneholde opplysninger om hvor hun har gått og hvor raskt hun har beveget seg. Politiet utelukker ikke at mobilen kan ha blitt brukt av andre enn Sigrid på tidspunktet hun forsvant. Politiet ønsker ikke å si om de har fingeravtrykk fra mobilen.
  • Mulig observasjon av Sigrid: Politiet opplyste til NRK onsdag at de har observasjoner av det som kan være Sigrid mellom venninnen i Vetlandsveien og barnehagen der de siste sporene slutter. De vil ikke gå nærmere inn på hvor, og påpeker at observasjonene ikke er sikre.
  • Observasjon av bil: Politiet har nå fått over 30 tips etter etterlysningen av en mørkerød bil som har befunnet seg i Låveveien ved Østensjø barnehage mellom 00.00 og 00.30 natt til 5. august. Bilføreren har ikke meldt seg. Politiet har kontakt med to andre bilførere de etterlyste tidligere i saken.
  • Facebook-tilgang: Sigrids Facebook-side er et av sporene politiet har sagt de legger mye vekt på. Torsdag opplyste politiet at de får den informasjonen de har etterspurt.
  • Overvåkningsbilder: Politiet har frigitt bilder av Sigrid tatt idet hun går av Tveita-bussen klokken 19.45 lørdag kveld. Politiet sier til NRK at de fortsatt får inn overvåkningsbilder fra omkringliggende områder. De har bilder av biler, men ikke noe de har gått ut med ennå.
  • Klær: Etter at overvåkningsbildene av Sigrid ble frigitt torsdag, har politiet fått inn mye klær som de nå jobber med å sortere. Det er kun sokken funnet i barnehagen som de så langt har fått DNA-treff på.