Hopp til innhold

– Disse må bli flinkere til å vaksinere seg

Svært få av de som rådes til å ta influensavaksine følger anbefalingen. Folk tenker ikke over at de tilhører en risikogruppe, tror Folkehelseinstituttet. Vanskeligst er det å få helsepersonell til å ta vaksinen.

Karoline Bragstad

Seniorforsker Karoline Bragstad undersøker celler som er infisert av årets influensavirus. Høysesongen for influensa nærmer seg, og ved Folkehelseinstituttet overvåker de viruset.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

– Det er veldig, veldig viktig at helsepersonell lar seg vaksinere for å beskytte sine pasienter, sier Karoline Bragstad, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet til NRK.

Likevel dropper omtrent ni av ti personer i denne gruppa vaksinen. Det er alarmerende, mener Bragstad.

– De er i kontakt med syke personer, og har større fare for å smitte andre som ikke tåler å bli syke. Dessverre er helsepersonell også mer utsatt enn befolkningen ellers for å få influensa. De er jo i kontakt med syke mennesker.

– Tør ikke

Bydelsoverlege i bydel Grorud, Siri Seterelv

Etatsoverlege i Sykehjemsetaten, Siri Seterelv, innrømmer at det er vanskelig å få helsepersonell til å vaksinere seg mot influensa.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

– Jeg skal ikke ta influensavaksinen, sier Connie Pamplona til NRK.

Hun er sykepleier, og jobber i disse dager med å vaksinere beboerne ved Stovnerskogen sykehjem i Oslo.

– Jeg ble dårlig en gang jeg fikk vaksine på Filippinene, og siden har jeg ikke vaksinert meg. Jeg tør ikke.

Vaksineskepsis tror etatsoverlege i Sykehjemsetaten i Oslo kommune, Siri Seterelv, er blant hovedårsakene til at mange helsearbeidere takker nei.

– En vanlig influensavaksine er trygg. Vi ser likevel at vi har en vei å gå for å få ansatte til å ta den, mens beboerne er flinke, sier hun.

Connie Pamplona vaksinerer Laila Iversen

Sykepleier Connie Pamplona vaksinerer beboer ved Stovnerskogen sykehjem, Laila Iversen.

Foto: Heidi Fjørtoft Klokk / NRK
Mange tilhører en risikogruppe

1,5 millioner mennesker i Norge befinner seg i en risikogruppe som gjør at de rådes til å ta vaksinen (se faktaboks). Det er likevel et fåtall av disse som følger anbefalingen.

– Jeg tror det er mange som ikke anser seg selv for å være i en risikogruppe, selv om de er det. Mange over 65 år, for eksempel, er friske, raske og sunne mennesker, og tenker ikke over at de bør ta vaksinen, sier Bragstad.

Influensa kan føre til lungebetennelse og forverring av kroniske sykdommer. Et helt vanlig influensavirus kan i verste fall være dødelig. Årlig dør 900 personer her i landet av sykdommen.

Influensasesongen nærmer seg

Karoline Bragstad forklarer hvordan de forbereder seg til influensasesongen.

Beskytte nærmiljøet

Selv om man ikke selv tilhører en risikogruppe kan man la seg vaksinere for å beskytte folk rundt seg.

– Det kan være noen i nærmiljøet ditt som ikke vil tåle en helt vanlig influensasykdom. Hvis man vet om noen i familien, på skolen eller andre som er alvorlig syke er det en god ting å vaksinere seg, sier forskeren.

Dersom du ønsker å vaksinere deg er det lurt å ikke vente.

– Nå er vaksinen kommet, og det er viktig at man tar den så fort som mulig. Det er nesten litt for sent når det er mange virus i omløp.

Når man har vaksinert seg trenger kroppen rundt to uker før den har bygd opp nok beskyttelse til å motstå smitten.