– Dette kan bli stort i Norge

Are Wergeland Krog fra Askim er en av Norges deltakere under dragebåt-VM i Ungarn.

Det norske dragebåtlandslaget under VM 2013

Dette er laget som forsvarer Norges ære under dragebåt-VM 2013 i den ungarske byen Zseged.

Foto: Privat

Dragebåt er en form for kanopadling. Hvert lag består av mellom ti og 20 padlere, avhengig av distanse, en styrmann og en trommeslager som trommer padletakten.

– Det kan sammenliknes med kano for å gjøre det enkelt. Man konkurrerer i lange, smale båter. Vi sitter to i bredden, og padler med en typisk kanoåre, forteller Wergeland Krog til NRK.no.

– Verdens raskest voksende sport

Are Wergeland Krog og Malene Bjørkholen

Are Wergeland Krog fra Askim og Malene Bergheim fra Rena.

Foto: Privat

I Norge er sporten foreløpig ganske ukjent, og per i dag finnes det kun en aktiv klubb, Oslo Dragebåtklubb. Men internasjonalt er det stor oppslutning rundt dragebåt, ifølge landslagspadleren.

– Vi må kanskje kalle det en voksende sport, men ute i verden er det blitt stort. Det er mange som mener at dette er verdens raskest voksende sport, sier han.

Sporten oppsto i Kina, og det konkurreres i distansene 200 meter, 500 meter og 2000 meter. Dragebåt har fortsatt størst oppslutning i de asiatiske landene, men også flere europeiske og amerikanske nasjoner satser hardt.

– I Europa har vi England og Tyskland som er veldig raske, samt Ungarn som vi er i nå. Ellers har vi USA, Canada og Australia som er veldig store, sier Wergeland Krog.

– Høyt nivå

Denne helgen deltar han sammen med det norske landslaget i VM i den ungarske byen Zseged. Han trekker spesielt frem Canada som eksempel på et land hvor sporten har favnet bredt.

– De har over 300 deltakere her nede, og stiller i alle klasser og båtstørrelser. Hvis ishockey er vintersporten deres, så tror jeg dette må være sommersporten. Det er et enormt jag for å komme med, så det utøves på et veldig høyt nivå, mye høyere enn jeg hadde sett for meg, utdyper han.

Det norske laget ble sammensatt i våres, og mange av deltakerne er mesterskapsdebutanter. Under VM deltar de i to distanser, 200 meter og 500 meter. På den førstnevnte ble det en 8. plass, mens det ble seier i b-finalen og 7. plass på den lengste distansen.

– Nå ser det ut som at Norge kommer til å satse mer på dette i fremtiden. Sånn som jeg har skjønt det så går det bedre i år enn det har gjort for Norge tidligere.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Det norske dragebåtlandslaget i VM 2013

Det norske laget viser muskler under mesterskapet i Ungarn.

Foto: Privat

– Veldig fin lagsport

Og Wergeland Krog, som kom med på det norske laget nærmest ved en tilfeldighet, vil gjerne være med på den videre satsingen.

– Jeg har padlet på hobbybasis, men har alltid drevet med mange forskjellige idretter. Da jeg kom hjem fra utdannelse i utlandet passet det fint å satse på noe nytt, så dukket dette opp, og da slang jeg meg med.

Askimingen har bare gode ord å si om den ferske sporten, sett med norske øyne.

– Det er en utrolig sosial sport i og med at vi sitter veldig tett i båten, og at vi er så mange. Så det er en veldig fin lagsport, og det er moro. Man blir litt bitt av basillen ved å være med på dette her, fordi det er så godt samhold, sier Wergeland Krog.

Han mener dragebåt kan bli en hit i Norge.

– Jeg tror det kan passe bra for nordmenn også. Det er rå muskelkraft pluss hurtighet, så jeg håper det kan fortsette å vokse.