Hopp til innhold

– Dette er helt forferdelig!

Opposisjonen kommer med sterk kritikk mot byrådet etter avsløringene om stoppeklokkeomsorg i hjemmetjenesten i bydel Østensjø.

Helseomsorg, illustrasjon

Hjemmetjenesten i bydel Østensjø har redusert tiden eldre har til en rekke oppgaver som for eksempel dobesøk, matlaging, dusjing og tilsyn.

Foto: Gorm Kallestad / SCANPIX

Mandag avslørte TV2 at bydelen har redusert tiden som skal settes av til et dobesøk fra ti til fem minutter.

Tid til matlaging, dusjing, måling av blodtrykk, hjelp med kateter og tilsyn er også satt ned.

– Uakseptabelt

Arbeiderpartiets helsepolitiske talskvinne Nina Bachke

Nina Bachke (Ap), nestleder i helse og sosialkomiteen

Foto: Lise Åserud / Scanpix

Nestleder i Helse- og sosialkomiteen, Nina Bachke (Ap), er opprørt.

– Jeg synes det er helt forferdelig, og det er så frekt av byrådet å mene at dette er godt nok for byens borgere. Det er det ikke, og nå har det gått på helsa løs i alt for mange år.

Hun mener dette er et resultat av at bydelene over mange år har fått stadig strammere økonomiske rammer.

– Mindre penger i kassa fører til at det må spares inn der det er mulig å spare inn. Bydelene sa veldig tydelig fra til bystyret om hva konsekvensene ville bli dersom budsjettforslaget ble vedtatt, fortsetter Bachke.

Bydelene har vært krystallklare overfor bystyret i alle de høringer og runder vi har hatt på budsjettet, at kvaliteten på tjenestene ville bli kraftig redusert med det forslaget på budsjett de har lagt frem.

Nina Bachke (Ap), nestleder i helse- og sosialkomiteen

– Skjemaene skal vekk

Sylvi Listhaug

Sylvi Listhaug (Frp), byråd for velferd og sosiale tjenester

Foto: Tore Meek / SCANPIX

Byråd for velferd og sosiale tjenester i Oslo, Sylvi Listhaug (Frp), mener Bachke ikke har noen grunn til å kritisere henne.

– Jeg håper hun ikke mener det er frekt at jeg sørger for å begrave disse stoppklokkeskjemaene en gang for alle. Når Grünerløkka og St. Hanshaugen greier å ha et tilbud uten å måtte ha slike tidsskjemaer, så mener jeg også de tretten andre bydelene burde klare dette, sier Listhaug.

Nina Bachke er derimot uenig i at ansvaret skal dyttes over på bydelene.

– Det er Sylvi Listhaug som er ansvarlig for eldreomsorgen i Oslo og det ansvaret må hun ta. Da må hun sørge for at bydelene er økonomisk i stand til å levere de tjenestene som de har et ansvar for å levere, sier Bachke.

I Oslos budsjettforlik mellom de borgerlige partiene, som ble klart for en drøy uke siden, kom det fram at det må kuttes i tilbudet til Oslos bydeler for 116 millioner kroner neste år.