Hopp til innhold

– Det stemmer ikke det aktor sier

BORGARTING LAGMANNSRETT (NRK): Den 62 år gamle hushjelpen hevder hun er uskyldig dømt for drap på Pål Stener Johannessen (90).

Lagmann Ellen Mo, lagdommer Kristin Robberstad og Ekstraordinær lagdommer Egil Folke Moe.

DOMMERNE: Fra venstre: Lagmann Cecilie Østensen Berglund, lagdommer Kristin Robberstad og ekstraordinær lagdommer Tom L. Urdahl.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Hushjelpen inntok vitneboksen rundt kvart over 11, og som det formelt er i retten, oppfordret dommer Kristin Robberstad henne til å snakke sant.

– Det har jeg gjort gjennom hele saken, svarte tiltalte, som i tingretten ble dømt til 13 års fengsel for forsettlig drap.

Den gråhårede kvinnen har på seg en beige ullgenser og et mørkt lilla skjerf i halsen.

Ifølge forsvarer Øystein Storrvik er hun sliten etter halvannet år i varetekt. Hun svarer på spørsmål med svak og skjelvende stemme.

Erkjenner ikke straffskyld

Forsvarer øystein storrvik

PÅPEKER AT FLERE HAR MOTIV: Forsvarer Øystein Storrvik sier at den andre hjemmehjelpen også har et motiv for å legge skylden på tiltalte.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix
Statsadvokat Irlin Irgens

AKTOR: Statsadvokat Irlin Irgens fører saken mot hushjelpen.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Døde Pål Stener Johannessen (90) en naturlig død eller ble han drept? Det skal juryen på ti personer forsøke å finne svaret på i løpet av 14 dager i Borgarting lagmannsrett.

24 personer står på vitnelisten.

Tingretten mente den 62 år gamle hushjelpen tok livet av Johannessen for å sikre seg arven på rundt 15 millioner kroner.

Dette gjentok aktor, statsadvokat Irlin Irgens da saken startet. Tiltalte nektet straffskyld.

– Det er ikke sant det som aktor sier. Det stemmer ikke, sa den uføretrygdede kvinnen med gråtkvalt stemme da hun fikk spørsmål om straffskyld fra dommer Robberstad.

– Visste ikke at jeg ville arve

Den tidligere ustraffede kvinnen var Pål Stener Johannessens private hushjelp gjennom 15 år.

– Det var ikke noen avtale om betaling. Jeg fikk det han ga meg, sa 62-åringen i retten.

Påtalemyndigheten mener hun kvalte Johannessen med en pute eller lignende kvelden sent på kvelden 13. mars 2013.

Hun var oppført som enearving til Johannessens millionformue.

Ifølge tingrettsdommen drepte 62-åringen Johannessen fordi hun oppdaget at han var i ferd med å endre testamentet til fordel for en 36 år gammel hjemmehjelp.

Utkastet til nytt testament skal ha blitt postlagt av Johannessens advokat Børre Hagen dagen før Johannessen døde. Dokumentet er ikke funnet.

Den uføretrygdede kvinnen hevdet i retten at hun ikke kjente til de to testamentene.

– Visste du at du ville få arv etter ham? spurte dommeren.

– Nei, jeg gjorde ikke det, svarte 62-åringen.

Fikk et godt forhold

Den tiltalte hushjelpen (62) fortalte i retten at avdøde fikk et godt forhold til den 36 år gamle hjemmehjelpen.

62-åringen mente 36-åringen gikk ut over sin instruks, men bedyrer at hun ikke reagerte negativt på dette.

– Jeg oppfattet det som ureglementert med tanke på hennes stilling, men jeg synes det var helt greit. De fikk et godt forhold. Han mente hun var flink. Hun var hos ham en del, og tok seg godt av ham, sa 62-åringen i retten.

Aktor – Var i boligen da han døde

Hverken forsvarer eller aktor vil legge fram noen nye bevis i saken.

– Denne saken, slik jeg ser den, dreier seg i all hovedsak om det faktum som kommer fram. Jeg ber dere følge nøye med på hva som kommer fram, sa aktor Irlin Irgens henvendt til juryen.

Hun la i sitt innledningsforedrag vekt på at overvåkningsbilder viser hushjelpen på vei inn i leilighetskomplekset 22.02.50 og ut 22.22.44.

Pål Stener Johannessens trygghetsalarm ble utløst 22.06.10. Alarm gikk av, men sentralen oppnådde ikke kontakt med Johannessen.

36-åring reagerte på dødsfallet

– Helt sentralt i denne saken er om det har skjedd et drap eller ikke. Nå får vi en helt ny vurdering av dette spørsmålet, påpeker forsvarer Øystein Storrvik overfor NRK.

Han vil bruke mye tid på den 36 år gamle hjemmehjelpens rolle.

Da dødsfallet ble kjent, kontaktet hun advokaten som hadde satt opp testamentet. Det førte til undersøkelser rundt Johannessens dødsfall. Og det som først ble regnet som et naturlig dødsfall, ble en drapssak.

– Det er en veldig spesiell sak der et av vitnene har et klart motiv, sier Storrvik.

Den tiltalte hushjelpen sto først i testamentet datert 30. januar 2013. I utkastet til nytt testament datert 12. mars var 36-åringen plassert øverst. Dette ble aldri underskrevet av Pål Stener Johannessen. Han ble funnet død i sitt hjem sent på kvelden 13. mars 2013.

Den 62 år gamle hushjelpen fortsetter sin forklaring på onsdag.