Hopp til innhold

– Det minner om mafiavirksomhet

Skattekrimsjefen slår alarm innenfor byggebransjen, og bransjen ber den nye regjeringen om hjelp.

Slår alarm
Foto: Keilen, Berit / NTB scanpix

Det blir stadig mer organisert kriminalitet innenfor byggebransjen.

– Før så vi veldig mye tradisjonell omsetning, håndverkere som jobbet svart. Nå ser vi at det organiseres og at man knytter til seg flere personer, sier skattekrimsjef skattekrimsjef i Skatt Øst, Jan Egil Kristiansen.

Sosial dumping og svart arbeid hvitvaskes ved at det opprettes et nettverk av firmaer som sender falske regninger.

LES OGSÅ:

Mindre risiko enn å smugle narkotika

– Det er veldig mye innen maling. De fleste og største sakene er der. Vi ser at det særlig er grupperinger eller personer med tilknytning til Balkan. Det ligner veldig, og det er vel det man tradisjonelt kaller mafiavirksomhet, sier Kristiansen.

– Internasjonalt så mener man at de organiserte kriminelle mafiagruppene går inn der det er økonomisk kriminalitet fordi det er lønnsomt og det er mindre risikofritt enn å smugle og selge narkotika, sier han.

I går ble det kjent at to Fredrikstad-firmaer etterforskes for hvitvasking. Byggenæringens landsforening (BNL) opplever nå en rask forverring og har sendt brev med bønn om hjelp til den nye borgerlige regjeringen.

– De er nødt til å ta byggesituasjonen på alvor og den utviklingen vi ser. Hvis de ikke gjør det, så vil det undergrave hele den norske samfunnsmodellen, sier direktør i BNL, Jon Sandnes.

– Der har vi pekt på spesielt to ting; det er rotfradrag som skal stimulere folk til å kjøpe hvitt. Det andre er at man skal stille krav til kvalifikasjoner for å drive byggenæringen.

LES OGSÅ: