Hopp til innhold

– Det må være lov å jangle litt

Da Østfold Mållag skulle oversette dagens utgave av Fredriksstad Blad tok de seg visse friheter i TV-guiden.

FFK-Real og Magne Aasbrenn

Magne Aasbrenn og de andre i Østfold Mållag tok seg friheten til å tulle med TV-guiden i dialektutgaven i Fredriksstad Blad.

Foto: Montasje NRK

René Svendsen rydder opp

Gordon Ramsay rydder opp ble til René Svendsen ryddær opp i dagens dialektutgave av Fredriksstad Blad.

Foto: NRK

– Vi er litt sprø og gærne, og finner på noen sånne ting. Det er noe litt Østfoldsk over å ikke være så veldig høytidelige. Det er greit å tulle litt og finne på litt hyss, sier Magne Aasbrenn i Østfold Mållag.

Da Fredriksstad Blad ga Østfold Mållag oppdraget med å oversette dagens avis til Fredrikstad-dialekt ga de beskjed om at alt skulle oversettes.

Dermed tok Aasbrenn og de andre i mållaget seg visse kreative friheter bakerst i TV-guiden – uten å si ifra til verken nyhetsredaktør René Svendsen eller ansvarlig redaktør Erling Omvik.

– I den vanlige avisa har vi prøvd å finne en stil som er nøytral og ikke revy. Men bak i TV-programmet har vi lekt oss litt. På Vox klokken 16.20 gikk egentlig serien Gordon Ramsay rydder opp. På reprisen 23.30 i kveld puttet vi inn René Svendsen ryddær opp, ler Aasbrenn.

Lokalt lag i Mesterligaen

Svendsen fikk beskjed om det nye programmet først på morgenmøtet til Fredriksstad Blad i dag.

– Da vi kom til Fredriksstad Blad i dag stod alle sammen og klappet. Det var taler og bløtkake til Finn-Erik Vinje som ble 77 år i dag. René takket og da var det innmari moro å jangle med han og si; du har vel ikke lest avisa ordentlig. De andre syntes jo at det var relativt morsomt. Men det skal være sånn, sier Aasbrenn.

Også reprisen på gårsdagens toppkamp i Mesterligaen mellom Manchester United og Real Madrid ble endret på til dagens avis.

– Vi la inn reprisen på den kampen. Fredrikstad Fotballklubb mot Real Madrid. Såpass må det være hvis det skal være en Østfold-avis. Det må være lov å jangle litt, ler Aasbrenn.

Spurte dere om lov først?

– Nei. Slipper du inn «måltrolla» så tar du noen sjanser. Troll er troll vet du. Men vi er godhjertede, det er ikke så veldig farlig. Det er nok noen i Plankehaugen som satt seg ned for å se Fredrikstad mot Real Madrid, og ble skuffet. Men det er bare å svelge unna, for det blir nok en stund til det skjer.

Se TV-reportasje om dialektavisen her:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

I år markeres "språkåret" med mange forskjellige arrangementer rundt om i landet. I Fredrikstad pågår en såkalt dialekt-festival. I den forbindelse blir den ene lokal-avisen i byen utgitt på dialekt.

Dialektavis

– Dette lever vi godt med

Erling Omvik, Redaktør Fredriksstad Blad

Redaktør i Fredriksstad Blad, Erling Omvik.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Ansvarlig redaktør Erling Omvik rykket ut på Twitter da han oppdaget endringene i TV-programmet.

«Kan FB stole på Østfold Mållag etter dette? Var dialektoppgaven å oversette eller dikte i tv-tablået?», skriver han og legger ved et bilde av teksten med Fredrikstad FK–Real Madrid.

Så da blir spørsmålet naturlig nok; kan Fredriksstad Blad stole på Østfold Mållag?

– Magne har gjort oss et lite pek, og jeg synes at det er et pek som vi lever godt med. Det skaper munterhet. Det er nok ingen som hadde oppdaget dette før de sa ifra selv og det kunne vært en morsom test å se om noen av leserne hadde oppdaget det, sier Omvik til NRK.no.

Du angrer ikke på beskjeden om å gjøre om hele avisen?

– Neida. I avisproduksjon må man stole på medarbeiderne. De satt og flikket på formålsparagrafen vår også. Med et lite pennestrøk kunne de for eksempel ha skrevet at vi var ultraradikale og det ville vært av noe mer krevende kaliber. Men dette er god humor og jeg tror at vi kan snakke om dette til våre barnebarn.

Omvik er forøvrig helt enig med Magne Aasbrenn i at det må være lov å «jangle» litt.

– Helt definitivt. Min Twitter-hilsen var også en liten jangling tilbake, sier han.

Erling Omvik på Twitter

Erling Omvik spør om Fredriksstad Blad kan stole på Østfold Mållag etter stuntet.

Foto: Skjermdump Twitter