– Kampfiksing kan ødelegge en hel liga

Det norske fotballmiljøet har fått øynene opp for at korrupsjon og fotballfiksing også kan skje her hjemme. Mjøndalen er ett av stedene eksperter tror kan bli utsatt for kampfiksing.

Vegard Hansen.

Vegard Hansen sier at kampfiksing kan skje overalt.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Kampfiksing, juks og korrupsjon i Fotball-Norge har preget nyhetsbildet den siste tiden. Etter flere kampfiksingsskandaler i europeisk fotball kan det se ut til at fenomenet også har nådd det norske divisjonssystemet.

Søndag ble førstedivisjonskampen mellom Ull/Kisa og HamKam utsatt etter at en navngitt Ull/Kisa spiller ble mistenkt for å ha satt penger på kampen. Andredivisjonsoppgjøret mellom Østsiden og Follo den 24. juni, der Østsiden vant 4–3 etter å ha ligget under 3–0 til pause, er også under mistanke.

Vegard Hansen.

Mjøndalens trener har aldri hatt mistanke om kampfiksing.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Det er en forferdelig uting i fotballen som vi har sett mye i Italia og andre land, og det kan ødelegge en hel liga, sier trener Vegard Hansen for Mjøndalen IF.

Men det er likevel ikke overraskende for Mjøndalens trener.

– Det gjenspeiler litt det samfunnet vi lever i; at penger er en drivkraft for mange til å gjøre ting som ikke er lovlig. Og fotballspillere kan kanskje la seg friste. Det har vi sett før i andre land og det har kanskje kommet til Norge, sier Hansen til NRK.no.

– Vil følge nøyere med

Hittil har det ikke blitt avslørt noen form for kampfiksing i Buskerud.

– I Buskerud fotballkrets har vi ikke fokus på kampfiksing fordi vi ikke har hatt noe som helst av episoder eller innrapporterte ting som tilsier at vi har det i kretsen i det hele tatt. Men når vi nå ser det kommer på nasjonalt nivå, så vil vi være mer årvåkne og klar over situasjonen. Det setter oss i en situasjon der vi i hvert fall vil følge nøyere med, sier Leder Buskerud fotballkrets Jan Ove Knutsen.

Jan Ove Knutsen.

Jan Ove Knutsen sier det ikke er noe som tilsier at det har vært tilfeller at kampfiksing i Buskerud fotballkrets.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Han tror det er vanskeligere for eliteseriespillere å jukse på grunn av all medieoppmerksomheten. Men at det er spillerne i de mellomste divisjonene som kan bli mer fristet til å drive med kampfiksing.

– Hvis du skal gå på den type kampfiksing så tror jeg disse ligaene vil gå etter spillere som er semiprofesjonelle, som spiller i de klubbene hvor de ikke føler at de tilhører og de ser på klubben som en arbeidsgiver. Det er nok der du har et potensial for å finne det.

– Det kan skje overalt

– Du skal aldri si aldri, er svaret fra Mjøndalens trener på spørsmål om slikt kunne ha skjedd i Mjøndalen.

– Det er enkeltspillere som gjør dette her og det kan skje i alle klubber, sier han og understreker at han ikke har hatt noen mistanker om det.

– Det ville skuffet meg voldsomt, men det kan skje overalt, sier Hansen.