Michelet: – Det er nærmest en spøkelsesaktig likhet

I Jon Michelets roman fra 1989 utfører en ung mann med forskrudde idéer massemord på en øy i Oslofjorden.

Jon Michelet

Forfatteren Jon Michelet fra Larkollen er en av dem som har vært opptatt av høyre-ekstreme miljøer i Norge, både som samfunnsdebattant og journalist.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Forfatteren Jon Michelet fra Larkollen er en av dem som har vært opptatt av høyre-ekstreme miljøer i Norge, både som samfunnsdebattant og journalist.

Som romanforfatter har han skildret disse miljøene, ikke minst i boka «Thygesens terrorist» , som har skumle likhetstrekk med det som skjedde på Utøya.

I boka fra 1989 går en ung mann med det Michelet omtaler som «forvaklede idéer om miljøvern» i land på en øy i Oslofjorden, for deretter å begå et massedrap på uskyldige mennesker.

– Det er nesten spøkelsesaktig, sier forfatteren selv til NRK.no.

– Sjokkert

Michelet har også skildret det høyreekstremistiske miljøet i Norge, i boken «Jernkorset» fra 1976.

Han reagerte med sjokk da han fikk høre om hendelsene i Oslo og på Utøya sist fredag, men sier at det heller ikke kom helt overraskende.

– Jeg ble sjokkert. Omfanget er nesten uforståelig. Men det er ikke utenkelig at en slik terrorhandling kunne komme her til lands. Vi har sett grusomme handlinger høyreekstremistiske miljøer i mindre målestokk tidligere, Hadelands-drapene for eksempel, sier Michelet.

Jon Michelet Thygesens terrorist

Omslaget til Michelets roman fra 1989.

Foto: Oktober Forlag

LES OGSÅ:

– En advarsel

Forfatteren forteller at «Thygesens terrorist» var ment som en advarsel om hvor galt det kan gå.

– Boka var en advarsel om at forkvaklede politiske teorier som bygger på konspirasjoner og hat kan føre enkelt mennesker til å begå ekstreme handlinger. I min roman er det det at han vil ramme vanlige mennesker som er så skummelt og skremmende. Det var jo også det som skjedde i Oslo og på Utøya, sier Michelet.