– Det er mer snø nå enn i vinter

Det er svært sjeldent med snø så sent på våren i Oslo. Utenfor Meteorologisk institutt på Blindern er det 50 år siden sist snøen la seg på bakken i mai. I Marka er det kommet en halv meter nysnø.

Hytte i Nordmarka

VINTER IGJEN: Det er full vinter i Oslomarka. Men snøn kan smelte bort allerede til helgen. Bildet er tatt på Sameiekollen ved Ørfiske øst i Nordmarka.

Foto: Ketil Sagelv / tipser

Kveldens og nattens snøfall skapte trøbbel for bilistene torsdag morgen, men det uvanlig sene snøfallet fører ikke bare til trøbbel og hutring, men også til skiglede i Marka.

Knut Johansson

Knut Johansson, Bymiljøetaten i Oslo kommune.

Foto: Nina Didriksen / NRK

– Nå er det cirka en halv meter snø inne på Frognerseteråsen, Frønsvollmyrene og de områdene der. Det er mer enn i hele vinter, sier Knut Johansson i Bymiljøetaten i Oslo kommune.

– Hvis kulda hadde vart nå, kunne vi hatt skisesong til ut i fellesferien.

Kjører opp løyper

Bymiljøetaten var i full gang med å gjøre Marka klar for skientusiastene torsdag formiddag. Aldri før har det vært kjørt opp løyper så sent ut på våren.

– At vi prepper løyper etter påske er helt unormalt. Men det har aldri tidligere vært preppet i mai.

Også i Vestmarka skal skifolket få løyper.

– Vi har 25 centimeter snø på Solli i Vestmarka, og da tar vi ut en ATV med sporsetter og kjører løyper, sier løypesjef i Skiforeningen, Hege Blichfeldt Sheriff.

Sheriff sier at det blir preppet skogsbilveien til Myggheim og i deler av lysløypa. Det er til sammen seks kilometer. Terrenget til Sandungen kan også bli preppet.

Men det er ikke bare i Marka snøen har lagt seg i dag.

Skiføre i marka i mai

NRKs markareporter Nina Didriksen tok dette bildet i skiløypa mellom Frognerseteren og Tryvann. Bymiljøetaten har kjørt opp løyper herfra og mot både Ullevålseter og Nordmarkskapellet.

Foto: Nina Didriksen / NRK

Snøen har ikke lagt seg på 50 år i mai

– Det er noe som skjer veldig sjeldent at det legger seg så langt ned som Blindern, sier statsmeteorolog Terje Alsvik Walløe.

Forrige gang var for 50 år siden, den 2. mai 1967. Da la det seg et dekke med fem centimeter snø på Blindern. I dag målte meteorologene litt under en cm på plenen foran instituttet.

Lenger nord er det mer vanlig at snøen legger seg.

– Men det er uvanlig mye. Det har kommet opptil 40 centimeter ved Tryvannstårnet. Det er ikke hverdagskost.

Walløe mener mai har vært svært spesiell med lave temperaturer og mye nedbør. Men at vinteren er tilbake blir ikke langvarig.

– Dette er siste krampetrekning. Nå bedrer det seg og det blir mer vårlig vær.

Meteorologen melder at helgeværet blir varmere med rundt 15 grader.

Tryvannstua i mai

Slik så det ut ved Tryvann og Tryvannstua i Oslomarka 11. mai.

Foto: Nina Didriksen / NRK
Snø på Blindern

LEGGER SEG: Det er 50 år siden sist snøen la seg på Blindern i mai. Det var 2. mai 1967.

Foto: Terje Alsvik Walløe / NRK