– Det er helt rått!

Nye Rygge ungdomsskole åpnet i dag. Spente elever og ansatte er stolte og gleder seg til å bruke nybygget til 350 millioner kroner.

Adrian Wiik

- Jeg er egentlig litt 'old school', og liker tentamen med blyant og papir og sånt, sier 10. trinnselev Adrian Wiik. Men han liker tanken på egen PC og digitale løsninger, som preger undervisningsmiljøet på skolen.

Foto: Stian Pedersen / NRK

Ti år med politisk arbeid og ett års byggetid er over. Nå starter en bruksperiode på minst 50 år. Rektor Elisabeth Dyhre ønsket elever og ansatte velkommen til nye Rygge ungdomsskole da skoleåret startet i dag.

– Jeg er så lettet! Og jeg er så imponert over bygget. Alle har fått plass på klasserom, og det er så stille og rolig i bygget.

Rygge ungdomsskole

Rygge ungdomsskole har 555 elever og 70 ansatte i dag. Totalt er det plass til 720 elever på skolen.

Foto: Stian Pedersen / NRK

Det tre etasjer høye bygget er ment å inspirere både elevene og de 70 ansatte til å ta det aktivt i bruk. I første etasje møter elevene en stor samlingsplass, en kantine som kan betjene hele nærområdet, en helsepost og spesialrom til undervisning i naturfag. Alle rom har egne utganger til uteområdet. De tre klassetrinnene er samlet hver for seg i de to øvre etasjene, med egne fellesområder.

Og overalt er det siste skrik i digital undervisningsteknologi.

– Vi har interaktive tavler i nesten alle klasserom. Vi har PC-er til alle elever og ansatte. Vi har auditorier med digitalt utstyr, oppsummerer rektor Dyhre.

– De har ikke fått PC-ene enda, og jeg tipper at det er det første elevene spør om i dag.

Den wow-følelsen

– Jeg har sett litt inne, og det er mye bedre standard på alt her, sier Adrian Wiik. Dette er den tredje skolen som 10. trinns-eleven går på. Lillebror starter på 8. trinn nå i høst. Førsteinntrykket er fantastisk, syns han.

– Det blir skikkelig gøy å gå siste året her.

– Det er ikke tvil om at det er satset på de praktiske fagene her. Nå er det opp til oss å bruke bygget som det er tenkt, sier Anne-Synøve Lindkjenn. Hun er avdelingsleder for 10. trinn på skolen.

Et halvt års prøveperiode

Nå gjelder det å ta utfordringen med å bruke bygget - og å luke ut alle oppstartproblemer, justere ventilasjonsanlegg, og alle andre tusen ting som kan vise seg.

– Jeg regner med at det første halvåret går før vi har alt på plass, sier utdanningssjefen i Rygge, Lars Gjemmestad.

– Vi kunne valgt å ha prøvedrift i tre måneder uten elever, men da blir det ikke reelt. Vi får ikke ventilasjonen slik vi skal ha den, vi får ikke prøvd ut systemene uten å ha 550 elever som holder på her.