– Det er helt inhumant

Midlertidig oppholdstillatelse til mindreårige asylsøkere skal ikke gi grunnlag for permanent oppholdstillatelse eller familiegjenforening, var et av forslagene Sylvi Listhaug (Frp) la frem i dag. – Inhumant, mener Yousef Gilani (V).

Flyktning

Regjeringen legger inn forslag til innstramninger i asylreglene i frykt for at det kan komme 100.000 asylsøkere til Norge i 2016.

Foto: Grafikk: Kari Løberg Skår / NRK

I dag la innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug frem en rekke forslag som vil gjøre det vanskeligere for asylsøkere å få permanent oppholdstillatelse i Norge.

Les også: – Vi kommer til å få en asylpolitikk som er blant de strengeste i Europa

Listhaug la fram et forslag om en ny type midlertidig oppholdstillatelse til personer under 18 år som har rett til beskyttelse i Norge. Oppholdstillatelsen skal ikke gi grunnlag for permanent oppholdstillatelse eller familiegjenforening.

– Dette forslaget støtter vi absolutt ikke. Det er helt inhumant, sier Yousuf Gilani, varaordfører og byrådsrepresentant for Venstre i Drammen.

Vil skru til vilkårene for familiegjenforening

Regjeringen ønsker også å stramme inn mulighetene for familiegjenforening.

– Vi foreslår å innføre et krav om at referansepersonen må være i arbeid eller utdanning i minst fire år før flyktningen kan få familiegjenforening. Det vil si at for å få familiegjenforening, må du integreres, du må sørge for å få deg en jobb, sa Listhaug tidligere i dag.

– Dette er mot en inkluderingsfase. Det er med på å skape usikkerhet for de menneskene som faktisk får beskyttelse i Norge, sier Gilani.

– Ikke helt i tråd med den humanpolitiske utviklingen

Vi får den strengeste asylpolitikken i Europa, sa Listhaug til NTB.

– Det er jeg ikke komfortabel med. Vi må se enkeltindivider først. Alle er enkeltindivider som har sine historier, som har flyktet for å kunne søke trygghet, og da må Norge ta ansvar, sier Gilani.

Yousuf Gilani

Yousuf Gilani, byrådsrepresentant for Venstre i Drammen, er kritisk til flere av forslagene som ble lagt fram i dag.

Foto: Nora Brønseth / NRK

– Noen av tiltakene er ikke helt i tråd med hvordan vi ser på den humanpolitiske utviklingen. Det er mennesker det er snakk om, som har behov for forskjellig beskyttelse.

Les også: – Vi må snakke om dem som mennesker

Gilani er positiv til at forslagene nå kommer, slik at de kan diskuteres.

– Det er mange gode tiltak, men det er også er det mange tiltak som må diskuteres. Det blir interessant å se om vi kan myke opp tiltakene og forslagene gjennom høringsrundene som kommer.