Hopp til innhold

Halvparten slutter før endt utdanning

Halvparten av norske ingeniørstudenter dropper studiene før de har fullført.

Mekker på flyet

Andreas Lindahl Flåten gjør noen justeringer før flyet sendes opp igjen.

Foto: Oddd Vegard Kandal / NRK

Tall fra NAV viser at etterspørselen på ingeniører i Norge er enorm. Anslag viser at det trengs rundt 8.000 ingeniører her i landet. Høye lønninger og løfter om jobb er ikke alltid oppskriften for å studenter til å fullføre utdanningen sin.

Mye av årsaken er motivasjon. Mange av dem som skal bli ingeniører vet ikke helt hva de går til. Mange har liten forståelse av jobben de skal gjøre etter endt utdanning.

80 prosent ønsker sommerjobb

– Det er et stort problem at så mange studenter ikke fullfører utdanningen. En undersøkelse vi har gjennomført blant ingeniørstudenter viser også at nesten 80 prosent av studentene ønsker en sommerjobb som er relevant for studiet, men kun rundt ti prosent har det, sier Lasse Bjerke som er leder for NITO-studentene.

Hos Kongsberg Gruppen har de de siste årene hatt mange sommervikarer. I år lyste de ut 105 sommerjobber, og fikk hele 800 søkere. Studentene får både leke seg litt, og gjøre jobben som de fast ansatte ingeniørene gjør.

Håper at noen kommer tilbake

– Vi håper at de trives hos oss og at dette kan være en motivator for dem til å fullføre studiene sine. Samtidig er det en mulighet for dem til å se hva vi kan tilby, og vi kan få testet ut studentene, i håp om at noen vil jobbe hos oss i fremtiden, sier Hans Petter Blokkum, direktør i forretningsstøtte i Kongsberg Defence Systems, KDS.

I dag presenterte noen av studentene hva de har gjort i løpet av sommerukene. En gruppe deltar i prosjektet Local Hawk, der oppdraget er å lage droner som kan brukes til søk og identifisering. I dag viste de modellene av dronene til administrerende direktør i KDS, Harald Ånnestad.

– Dette ser lovende ut, sier Ånnestad etter å ha sett to modeller som er langt mindre enn hva dronene skal være.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Harald Ånnestad

Harald Ånnestad kontrollerer en av flymodellene sommerstudentene har laget.

Foto: Odd Vegard Kandal / NRK

Går på autopilot

En annen gruppe jobber med fotoutstyret som skal brukes til identifisering og gjenkjenning mens en tredje har utviklet programvare og autopilot til flyene. Autopiloten ble i dag testet på et modellfly.

Simen Andresen studerer til vanlig kybernetikk på NTNU i Trondheim. Denne sommeren har han lagd et autopilotsystem til et modellfly.

– Det har vært utrolig morsomt og lærerikt, sier Andresen, til tross for at første flyvning ikke gikk helt etter planen.

– Idet autopiloten ble koblet inn, falt flyet for mye, men det tok seg heldigvis raskt inn og stabiliserte seg, sier han, og gjør noen justeringer før modellflyet settes på nye prøvelser.

Foreløpig er studentenes prosjekt kun på teststadiet, så skal man etter hvert utvikle det for å se om vi kan bruke det i kommersiell produksjon.

– Som en av de fremste teknologibedriftene i landet, ønsker vi å prøve å lage en drone, men først og fremst har vi studentene inne for å motivere til teknisk utdannelse, sier Harald Ånnestad.