– Det er begrenset hvor mye man greier å takle

Jørgen Foss trekker seg som leder i Landsforeningen for Overvektige etter hets.

Jørgen Foss

- Det har vært seks spennende år og vi har fått til mye. Men samfunnsdebatten rundt overvekt og fedme har til tider vært kald og usaklig, sier Jørgen Foss som trekker seg som leder for Landsforeningen for Overvektige.

– Jeg har valgt å trekke meg som leder av i Landsforeningen for Overvektige fordi at over tid så har jeg blitt utsatt for mye hets.

De siste seks årene har Jørgen levd og åndet for å sette fedme og overvekt på dagsorden. Han har gjennomført utallige intervjuer, stilt opp i debatter og vært ærlig om sin egen fedmeoperasjon. Men i juni ble det for mye, skriver VG.

– Jeg er bare et menneske og det er begrenset hvor mye man greier å takle. Jeg har tålt ganske mye de siste årene, sier han.

– Verst for familien min

Foss som selv har vært overvektig største deler av sitt liv, har provosert mange med sine utsagn i media. Han satte spesielt mange sinn i kok da han kritiserte prisdumping på smågodt hos dagligvarekjedene i 2013.

«Noen burde skutt han her rett i trynet», ble det skrevet på et nettforum etter uttalelsen om at han ville forby billig godteri. Men Foss har blitt vant til å lukke øyne og ører for å beskytte seg selv.

– Jeg har funnet måter å håndtere kritikken. Men det har vært verst for familien min. De har ikke fortjent å høre og lese alt som har blitt skrevet om deres sønn og bror, sier han til NRK.

Jørgen Foss forteller at han innførte Google-forbud i familien for å skåne de nærmeste for hetsen han ble utsatt for.

– Familien min har ofte reagert. «Hvorfor må du uttale deg i alle disse sakene?» har de spurt, og jeg skjønner jo hva de mener. Men hvis jeg hadde latt være å snakke, ville nettrollene vunnet. Det vil jeg ikke, sier Jørgen til VG.

Fortsetter engasjementet

– I dag er en million nordmenn overvektige og 100 000 er sykelig overvektige. Det viktigere nå enn noen gang å sette dagsordenen for mennesker med overvekt.

Ved siden av stillingen i Landsforeningen for Overvektige, har han jobbet som daglig leder ved Oslo-kontoret til Norges Handikapforbund og vært bydelspolitiker. Til høsten stiller Foss som bystyrekandidat for Arbeiderpartiet. Her vil han fortsette kampen for et sunnere Norge.

– Jeg har lyst til å innføre gratis skolefrokost for alle barn. Det er noe jeg også har jobbet for som leder av norsk landsforening for overvektige og nå har jeg lyst til å drive denne interessepoltikken videre.