Hopp til innhold

– De tør ikke gå hit

LLH-leder Bård Nylund har selv homofile venner som ikke tør å gå på London Pub på grunn av drosjeholdeplassen utenfor.

London pub

Homofile med minoritetsbakgrunn tør ikke å gå på London pub, av frykt for overvåking fra drosjesjåfører utenfor, ifølge Oslo-politikere og interessorganisasjonen LLH.

Foto: Sarah Pierstorff / NRK

– Jeg har venner med pakistansk og somalisk bakgrunn som er redde for at taxisjåførene skal fortelle videre det de ser, sier leder av Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner, Bård Nylund.

Han mener tiden for å flytte holdeplassen er overmoden.

Bård Nylund

Bård Nylund i LLH kjenner flere som ikke tør å besøke London Pub.

Foto: LLH

– Dette har politikerne sagt at de skal gjøre i mange år, så det er flott at noen endelig tar grep og gjør det, mener Nylund.

To bystyrepolitikere ber samferdselsbyråden flytte drosjeholdeplassen, med begrunnelse i at homofile med minoritetsbakgrunn føler seg utsatt for overvåking og sosial kontroll.

Sosial kontroll

– Det er ikke bare homofile som opplever ryktespredning. Nesten alle innvandrerungdommer har opplevd dette og de er livredde for den sosiale kontrollen, mener filmskaper Ulrik Imtiaz Rolfsen.

– Jeg har opplevd det selv. Å bli spurt hvorfor jeg var på bestemte steder eller gjorde enkelte ting. Dette handler ikke om religion, men om at noen liker å bestemme over andre slik at de oppfører seg dydig.

Han mener sosial kontroll er et alvorlig problem

– Det er et onde i samfunnet som gjør at ungdom ikke kan delta i samfunnet som de vil.

– Kan ende med drap

Ulrik Imtiaz Rolfsen

Filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen er ikke overrasket over at homofile med minoritetsbakgrunn føler seg overvåket av drosjesjåfører ved London pub.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

Ved å flytte drosjeholdeplassen fra C.J. Hambros Plass, slipper de homofile å føle seg overvåket på møteplassen London Pub. LLH-leder Nylund, tror likevel ikke baksnakking, sladder og skittkasting opphører av den grunn.

– Mange taxisjåfører overholder ikke taushetsplikten og det burde bransjen gjøre noe med, mener Nylund.

At konsekvensene av å bli sett som homofil kan være stor, er ikke Ulrik Imtiaz Rolfsen i tvil om.

– Men hvor ille kan dette være at noen finner ut at familiemedlem er homofil?

Det kan bety døden. Jeg har selv hørt om folk som er oppvokst i Oslo som har måttet bøte med livet fordi det har vært mistanke om homofili, svarer Rolfsen.

Jobber med holdninger

Fylkesleder for Norges Taxiforbund i Oslo, Glenn Tuxen, mener det er ille at homofile med minoritetsbakgrunn føler seg overvåket av drosjesjåfører ved London pub:

– Dette syns vi absolutt ikke noe om. Vi skal være profesjonelle og utføre jobben vår, slik at alle som ønsker det kan bli transportert.

Tuxen opplyser at taxinæringa har holdningskampanjer rundt homofili, ved at det er et tema på løyvekurs og andre kurs hos taxisentralene.

Fungerer disse kursene?

– Ja, nesten opp til 100 prosent. Men nå hører vi jo om disse tilfellene med overvåking og rapportering, som vi ennå ikke har fått dokumentert, det viser jo at vi fortsatt har en vei å gå.