Hopp til innhold

– De skjøt til han falt, beina begynte å riste

OSLO TINGRETT (NRK): Norsk-vietnameser (30) hevder den hovedtiltalte 38-åringen fortalte Khai Ngoc Dinh (44) hvorfor han ble drept, før han løsnet det siste skuddet.

Khai Ngoc Dinh og kona

44 år gamle Khai Ngoc Dinh ble skutt og drept i et parkeringshus på Grønland natt til 17 juni 2014. Her er han avbildet sammen med sin kone, nå enke, som følger saken i Oslo tingrett. Bildet er gjengitt med familiens tillatelse.

Foto: Privat / Privat

30-åringen er en av fem tiltalte i det såkalte «parkeringshusdrapet» på Grønland i juni 2014. Han inntok meget motvillig vitneboksen like etter klokken 09.00 onsdag, tydelig stresset av å sitte overfor sine familiemedlemmer og tidligere kamerater.

Mannen kikket ned i bordplata foran seg, snufset flere ganger, og svarte «nei» på dommerens spørsmål om han var i stand til å forklare seg, før han snudde stolen vekk fra tiltalebenken.

Aktor Johan Øverberg begynte deretter å lese opp fra 30-åringens mange avhør med politiet, der han med egne ord forklarer at det han gjør vil «oppfattes som å tyste av mange».

I det første avhøret, som ble gjort i juli 2014, ber 30-åringen om garantier for at politiet vil sørge for sikkerheten til hans kone og barn.

– Begynte å skyte vilt

I avhørene forteller 30-åringen at han og de fire andre tiltalte spanet på den 44 år gamle familiefaren Khai Ngoc Dinh i flere timer mandag 16. juni, før de kjørte etter ham ned i et parkeringshus på Grønland.

Overvåkningsbilder politiet har hentet inn viser at klokken da var 22.54. Flere av de tiltalte i saken hadde da allerede vært inne i parkeringshuset og sett etter 44-åringen flere ganger.

Nede i parkeringshuset oppstår det forvirring, fordi 44-åringens bil forsvinner ut av syne. Når de fem tiltalte finner igjen bilen, åpner den hovedtiltalte 38-åringen hanskerommet, og henter ut tre våpen, ifølge 30-åringen.

30-åringen sier han kjørte BMW-en opp bak 44-åringens bil. Deretter skal den hovedtiltalte 38-åringen og en svensk medtiltalt 30-åring ha hoppet ut av bilen med hvert sitt våpen.

Den hovedtiltalte 38-åringen skal deretter ha tatt ladegrep på våpenet, tok et par skritt, før han «begynte å skyte vilt», sier 30-åringen i avhør.

Utbrent bil

Den drapstiltalte 30-åringen innrømmer å ha kjørte denne sølvgrå BMW-en, som ble funnet utbrent på Kløfta dagen etter drapet.

Foto: Remi Presttun

– Beina falt ned

Ifølge 30-åringen hadde den svenske statsborgeren da gått opp på den andre siden av offerets bil, og løsnet flere skudd derfra. Fordi han da havnet i skuddlinjen til 38-åringen, tok han i stedet noen skritt tilbake.

– Deretter gikk NN (38-åringen, journ. anm.) fram for å skyte. Han skjøt helt vilt, og jeg satt og så på. Jeg så at Dinh falt om, og jeg så at bena hans ristet. Det føltes ut som en evighet, men tror det gikk et par sekunder før de hadde tømt begge magasinene.

Ifølge 30-åringen gikk 38-åringen nærmere og sa noe til offeret, før han avfyrte et skudd til mot 44-åringen.

– Da falt beina ned, sier 30-åringen i avhøret.

Politiet mener Khai Ngog Dinh ble truffet av totalt syv skudd. 38-åringen, som erkjenner delvis straffskyld, skal ha løsnet minst ett skudd fra kloss hold. Den svenske statsborgeren nekter straffskyld.

Khai Ngoc Dinh og kona

44 år gamle Khai Ngoc Dinh ble skutt og drept i et parkeringshus på Grønland natt til 17 juni 2014. Her er han avbildet sammen med sin kone, nå enke, som følger saken i Oslo tingrett. Bildet er gjengitt med familiens tillatelse.

Foto: Privat / Privat

– Fordi du knivstakk broren min

Da rettssaken mot de fem som er tiltalt for å ha drept den 44 år gamle familiefaren startet tirsdag, ble det klart at den tiltalte 30-åringen ikke ønsket å være i samme rom som de andre fire.

30-åringen ba i går om at de andre tiltalte skulle føres inn på et eget rom under hans forklaring, men fikk ikke medhold av dommeren. Han innrømmer å ha kjørt en sølvgrå BMW «drapslaget» brukte natt til 17. juni 2014, men sier han ikke var klar over at planen var å drepe Khai Ngoc Dinh. Hans forklaring at Dinh skulle bankes opp, og at grunnen var en episode fra 2013, da den drepte 44-åringen først ble dømt, senere frikjent for drapsforsøk på broren til den hovedtiltalte 38-åringen.

Også i avhør nevner 30-åringen denne episoden.

Alt skjedde jo fordi Dinh hadde knivstukket NN (broren til 38-åringen, journ.anm.), og senere ble frifunnet for det.

I et senere avhør er 30-åringen enda mer konkret. Han hevder de siste ordene 38-åringen sa til drapsofferet før han løsnet det siste skuddet var: «Dette er fordi du knivstakk broren min».

Etter at aktor har gått gjennom flere avhør, kommer det frem at 30-åringen har gitt flere ulike forklaringer om når han først oppdaget at de andre tiltalte i BMW-en bar på våpen. 30-åringen sier også senere at han er usikker på om de medtiltalte tømte magasinene da de skjøt 44-åringen.

Trygve Staff, som representerer den hovedtiltalte 38-åringen, er sterkt kritisk til forklaringen til den norsk-vietnamesiske 30-åringen, og sa i går at han kan ha «lurt politiet».

Trygve Staff og Aase Karine Sigmond

Trygve Staff (t.v.) forsvarer 38-åringen som av Aase Karine Sigmonds 30 år gamle klient blir pekt på som hovedmann i drapet.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK