Hopp til innhold

– De kalte meg døvejævel

LIER (NRK): Hørselshemmede Andreas (18) og hans bror Thomas (18) ble utsatt for så alvorlig mobbing at Thomas som tolvåring prøvde å ta livet sitt. På spesialskolen Briskeby videregående skole fikk de to guttene livet tilbake.

Thomas og Andreas utenfor skolen på åpen dag

Andreas Findal Andersen (t.h.) og hans ene trillingbror Thomas deltok på Briskeby videregående skoles 60-års jubileum denne helgen. Andreas holdt foredrag om hvordan han og broren ble mobbet gjennom oppveksten i Kristiansand fordi de begge to er hørselshemmet. Her står de foran skolen i Lier, som er en spesialskole for hørselshemmede.

Foto: Privat

– De kalte meg og Thomas døvejævler, brilleslange, nerd da vi gikk på barneskolen, forteller Andreas.

Andreas Findal Andersen

Andreas Findal Andersen holdt foredrag under Åpen dag på Briskeby videregående skole om mobbingen han og broren var utsatt for på barne- og ungdomsskolen i Kristiansand. Han håper at hans historie kan hjelpe andre som har blitt mobbet.

Foto: Sindre Falk

Andreas Findal Andersen og hans ene trillingbror Thomas deltok på Briskeby videregående skoles 60-års jubileum denne helgen. Andreas fortalte åpent om hvordan han og broren ble mobbet gjennom oppveksten i Kristiansand fordi de begge er hørselshemmet.

Skolen ble redningen

– Da broren min forsøkte å ta livet sitt, sa jeg til ham at hvis du skal dø, så skal jeg dø sammen med deg. Enten det, eller så skal du og jeg gå videre i livet.

Redningen for de to guttene ble Briskeby videregående skole i Lier. Skolen, som er den eneste skolen for hørselshemmede i landet, feiret i helgen sitt 60-årsjubileum. Skolen har i dag 52 elever. Mange av dem kommer fra andre deler av landet og bor på hybel. Skolen benytter seg av en del tekniske hjelpemidler som gjør læringen bedre for elevene.

– Jeg hadde ikke levd videre hvis det ikke var for Briskeby, sier Andreas.

– Viktig med andre i samme situasjon

Andreas Findal Andersen og Berit Tollefsen

Andreas Findal Andersen er veldig glad i rektor Berit Tollefsen. Han takker Briskeby videregående skole for at han lever i dag.

Foto: Tuva Strøm Johannessen / NRK

Berit E. Tollefsen er rektor på skolen. Hun bekrefter det Andreas forteller om at livet som hørselshemmet kan være vanskelig.

– Det er fryktelig slitsom å ha nedsatt hørsel. Du må konsentrere deg for å få med deg hva folk sier. Mange av våre elever opplever isolasjon, forteller hun.

Jobber hardt og iherdig

Hun forteller at mange av de hørselshemmede jobber ekstra hardt for å få med seg alt.

– En del av dem sitter faktisk og jobber mye på ettermiddagen for å ta igjen alt det de ikke har fått med seg i løpet av skoledagen. For dem å komme hit og få være sammen med andre som er i samme situasjon, er veldig viktig, sier Tollefsen.

Får bedre karakterer

Klasserom for hørselshemmede

Her, i et av klasserommene på Briskeby videregående skole, kan rektor Berit Tollefsen og elevene (f.v.) Victoria, Edda, Ingrid og Paulos kommunisere ved hjelp av mikrofoner og øretelefoner.

Foto: Tuva Strøm Johannessen / NRK

Også Edda Knutsen og Victoria Marie Gulløy Kjær forteller at skolen har vært viktig for dem.

– For meg betyr det at jeg kan være i en mindre klasse med færre elever, og da er det lettere å følge med i undervisningen.

– Det betyr nesten alt. Jeg ville nok ikke fått de karakterene jeg får her på en annen videregående skole, sier de to jentene.

– Prøv å holde ut mobbingen

Andreas har følgende råd til andre som blir mobbet:

– La ikke mobbingen gå inn på deg. Vis deg sterk og gå på. Ikke skulk skolen slik jeg gjorde. Si fra til en voksen hvis du blir mobbet, er hans råd.

Andreas holdt et foredrag på skolens feiring i helgen. Han forteller til NRK at det var flere i salen som gråt da han fortalte sin sterke historie.

Fotballbane for hørselshemmede

I skolens ballbinge er ligger det en teleslynge rundt hele banen som de hørselshemmede kan koble seg på, slik at de hører hva dommeren sier. Elevene (f.v.) Nora, Victoria, Paulos, Ingrid og Edda viser rektor Berit Tollefsen hvor flinke de er til å trikse med ball.

Foto: Tuva Strøm Johannessen / NRK