– Bygg Åsland skytehall nå

De borgerlige partiene i Oslo bystyre setter av penger i sine alternative budsjetter og utfordrer Rødt for å sikre byggestart i 2017.

De fire borgerlige partiene i Oslo bystyre

KREVER BYGGESTART NÅ: Tommy Skjervold (Frp), Guri Melby (V), Eirik Lae Solberg (H) og Erik Lunde (KrF) appellerer til Rødt om å gå sammen med dem og realisere Åsland skytehall.

Foto: Olav Juven / NRK

– Når man gir et løfte, bør man stå ved det, og det er det vi gjør nå, sier KrFs gruppeleder i bystyret, Erik Lunde.

Ni år etter at Nordstrand skytterlags skytebane i Prinsdal ble lagt ned etter støyklager fra naboene, er et nytt anlegg fortsatt ikke på plass. I mellomtiden har medlemstallet i skytterlaget falt, og blant de under 18 år er det halvert.

På landsbasis er det bare fotball som har flere medlemmer enn skytterbevegelsen, men i Oslo er idretten relativt liten. Én forklaring er ifølge skytterne banemangel. Den skaper også utfordringer for Oslos 8.000 aktive jegere, som trenger trening og jegerprøve.

– Hele bystyret bak

– Skytteridretten i Oslo og Nordstrand skytterlag har i mange år blitt lovet et nytt skyteanlegg etter at vi la ned Prinsdal, sier Høyres gruppeleder Eirik Lae Solberg.

– Det er en forpliktelse som hele bystyret har stått bak, og nå er vi klare til å sette i gang, sier han.

For ett år siden gikk byrådet inn for å bryte tidligere løfter og skrinlegge skytehallen ved E6 på grensen til Ski. Begrunnelsen var at det gigantiske Follobane-prosjektet i samme område gjorde hallen om lag 40 millioner kroner dyrere.

Åsland skytebane

UNDER BAKKEN: Skytterhuset ligger over bakken, men selve skytebanen er planlagt inne i fjellet på Åsland.

Foto: Hille Melbye arkitekter

Nå er det klart at Follobanen ikke gjør hallen dyrere likevel, men byrådet fastholder at skytebanen må droppes til fordel for mer rendyrkede breddeanlegg som kunstgressbaner, flerbrukshaller og lokale skianlegg.

Forstår frustrasjonen

Frode Kyvåg

ENORMT ETTERSLEP: Frode Kyvåg (Ap) sier at byrådet har fått inn 285 anleggsønsker fra idretten i Oslo.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

– Jeg har dyp respekt for Nordstrand skytterlag og forstår at de frustrert og skuffet, sier byrådssekretær for idrett, Frode Kyvåg (Ap).

– Men det er det også mange andre som har vært og er. Vi prioriterer også idrettsanlegg som har ventet like lenge og enda lenger enn Åsland, for eksempel Grorud idrettshall og Lambertseter idrettshall.

– Det er et helt utrolig etterslep som vi gjør hva vi kan for å få gjort noe med. Vi må tenke på hvor vi får mest igjen for pengene i forhold til å optimalisere den fysiske aktiviteten, primært blant barn og unge, sier Kyvåg.

Rødt vil finne løsning

Negar Enayati

VIL FINNE LØSNING: Også Rødt og Negar Enayati har byggestart for Åsland skytehall i 2017 som mål.

Foto: Olav Juven / NRK

Prislappen på Åsland skytehall er på rundt 110 millioner kroner, og omtrent 25 av disse trengs neste år for å komme i gang med bygging i 2017. I år som i fjor appellerer de borgerlige mindretallspartiene til Rødt om å sikre flertall.

Rødts utfordring er at de har en samarbeidsavtale med byrådet og ikke kan hoppe på ethvert borgerlig forslag om økt pengebruk. Partiet vil likevel gjøre det de kan.

– Vi har vært for Åsland lenge og har sympati med skytterne. Vi jobber med saken og håper å finne en løsning, sier Rødts Negar Enayati.