Hopp til innhold

– Burde forutsett at det kunne bli netthets

Fredrikstadavisa burde sett for seg at bruken av bildet med muslimer i bønn og formuleringen "våre nye landsmenn" ville bære galt av sted, mener IJ-leder.

Eivind Andres Lid

Eivind Lid, IJ-leder.

Foto: Institutt for Journalistikk

Eivind Lid, leder ved Institutt for Journalistikk i Fredrikstad, mener Fredrikstadavisa burde forutsett det som skjedde da de la ut bilde med muslimer i bønn mandag.

– Når men legger ut et bilde av bedende muslimer i Fredrikstad sentrum, og bruker formuleringen «våre nye landsmenn» så legger man opp til en uheldig vinkel på saken og må kunne forutse hva slags type kommentarer man da kan få, sier IJ-lederen.

Må være nøktern

– Hvis man følger med på nettartikler, debatter som skapes og ser på hva som engasjerer i sosiale medier, så er det klart at debatter og utfordringer relatert til Islam og innvandring, har en tendens til å få mange kommentarer, og kommentarer som man må kunne kalle ytterliggående og til det ekstreme.

– Derfor må man som presseorganisasjon være nøktern, saklig og korrekt. Jeg tviler på at de ville legge opp til det som skjedde, men dette er noe man bør klare å forutse.

– Dette er ikke våre nye landsmenn, dette er turister. Og da betyr det også at man ikke har gjort det journalistiske grunnarbeidet man bør gjøre for å bli oppfattet som en seriøs publikasjon, sier Lid.

Endret teksten

Redaktør i Fredrikstadavisa, Tobben Sønstrød, innrømmer at de burde forutsett at formuleringen «våre nye landsmenn» kunne skape debatt.

Sønstrød forklarer videre at de ble gjort oppmerksom på at det var turister på bildet de hadde publisert veldig tidlig og at de rettet dette rundt 10 minutter etter at bildet ble lagt ut.

Redaktøren mener det viktige med bildet var at bønnen var en uvanlig hendelse i byen.

– Vi så at flere reagerte, ikke negativt, men var undrende på hva dette skulle være. Ergo følte vi at dette var en grei sak å fortelle at det skjedde, svarer Sønstrød som også er enig i at de burde snakket med turistene.

Hadde kontroll på debatt

Han mener videre at de har hatt god kontroll på debatten som fulgte på deres nettsider og at de har fjernet uønskede kommentarer.

– Kommer det kritikkverdige ting, som rasisme eller trusler, så fjerner vi det veldig fort. Jeg synes ikke vi kunne la være å legge ut saken på bakgrunn av eventuell redsel for at noen ville komme til å reagere, sier Sønstrød.

Redaktøren forklarer at de trakk bildet fra nettsidene sine etter at en av debattantene varslet at vedkommende hadde mottatt trusler. Fredrikstadavisa har også beklaget formuleringen «våre nye landsmenn».

IJ-leder Eivind Lid synes det er bra at nettavisen har beklaget formuleringen.

– De har beklaget den formuleringen. Holder det?

– Det er i hvert fall det eneste riktige å gjøre. Publiserer man på sin egen Facebook-profil som avis, så har man et redaktøransvar for det. Den ytringen går det an å vurdere opp mot Vær varsom-plakaten og pressens etiske regelverk. Det er ikke jeg som skal gjøre dét, men jeg mener de gjorde det riktige ved å beklage og fjerne det, og så får man kanskje vurdere etikken rundt det i ettertid.