– Bunader bør bli sydd i Norge

HALLINGDAL (NRK): Det strides om hvor bunader skal bli sydd. Noen blir sydd i utlandet mens andre holder fast på den norske tradisjonen.

Herrebunader

ESTLAND: Norske bunader fra Ødegård AS er sydd i utlandet. – Uproblematisk, mener innehaveren.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Alle syr vel mer eller mindre i utlandet nå. Det er ikke bare vi som gjør det.

Det sier Leif Kåre Ødegård som driver en av de største bunadsdistribusjonene i Norge, Ødegård AS på Ål. Han mener det er uproblematisk at deres bunader blir sydd i Estland

Leif Kåre Ødegård

Mangel på norske syersker gjør at Ødegård får bunadene sydd i utlandet.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Vi har full kontroll på det vi lager, så det er jeg ikke redd for i det hele tatt. Det er kun hendene som lager bunadene, som er i Estland, sier Ødegård.

Les også: – Tyggis i bunad er en uting

Det er mangel på syersker her i landet som gjør at Ødegård får estlendere til å gjøre jobben. Han understreker at de reiser dit og sjekker at alt går som det skal.

– Vi må ha kontrollen for å kunne gå god for resultatet her hjemme, sier han.

– Vi har den beste kunnskapen

På Hallingdal Husflid på Gol sitter deres egne syersker i andre etasje. I tillegg har de en skredder i Sarpsborg som syr for dem. De satser på lokalt håndverk, forteller daglig leder Anita Knaldre.

Anita Knaldre

Hos Husfliden ønsker de å holde på lokale syersker så lenge som mulig.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Vi prøver å holde produksjonen i Norge så lenge det lar seg gjøre. Grunnen er at vi mener vi sitter på den beste kunnskapen selv og vil ikke at den vaskes ut. Vi vil bevare den kunnskapen i Norge.

Knaldre ser likevel at det blir vanskeligere og vanskeligere å rekruttere syersker her i landet. Hun tror ikke det har noe å si for prisen at alle deres bunader blir produsert i Norge.

Husfliden Gol

I andre etasje hos Husfliden sitter de lokale syerskene.

Foto: Gunnar Grimstveit / NRK

– Det er nok ikke på grunn av prisen at konkurrentene drar til utlandet. Det handler nok mest om å få tak i folk som kan sy, sier Knaldre.

Spør om hvor bunadene er sydd

Hos Ødegård henger det bunader fra hele landet. Alle er sydd i Estland. Leif Kåre Ødegård innrømmer at det kan være en utfordring å holde full kontroll på hver enkelt bunad.

– Vi tilbyr 52 herrebunader og 41 damebunader, så det er en jobb å holde seg oppdatert. Man må lese seg opp og i tillegg ha god kontroll på produksjonen, sier Ødegård.

– Er det folk som spør om bunadene er sydd i Norge?

– Ja, det er mange som spør om det, svarer han.

Les også: – Spytt gjør underverker for bunaden