Hopp til innhold

– Bruker ulovlig makt og tvang mot utviklingshemmede

Fylkesmannen kaller inn Bjerke bydel på teppet etter alvorlig omsorgssvikt for utviklingshemmede.

Villa Eik, miljøsenter

Tjenestetilbudet for flere beboere ved Villa Eik er like dårlig som for to år siden, selv om bydelen lovet å rydde opp. Det viser en tilsynsrapport. Nå kaller Fylkesmannen Bjerke bydel inn på teppet.

Foto: Sissel Kvalvik / NRK

Tjenestetilbudet for flere beboere ved Villa Eik er like dårlig som for to år siden, selv om bydelen lovet å rydde opp. Det viser en tilsynsrapport.

– Dette kan tyde på at de ikke tar kritikken på alvor, sier seniorrådgiver Øyvind Pedersen hos Fylkesmannen.

Tilsynet i høst dreier seg om de fire beboerne med størst behov for hjelp og omsorg døgnet rundt.

Tidligere denne uka fortalte NRK om sønnene til Eva Fürst og Gro Greftegraff. De har begge blitt dårligere av å bo på Villa Eik.

Eva Fürst og Gro Greftegreff

Eva Fürst (t.v) og Gro Grefregreff har begge sønner som bor i Villa Eik.

Foto: Kjell Vesje / NRK

– Jeg merker veldig godt på min sønn at han ikke har fått et forsvarlig tilbud. Han har endret seg veldig mye og blitt mer utagerende og selvskadene, sier hun.

– De konkluderer med de samme lovbruddene som var i 2011. Det var to lovbrudd av to mulige med 22 underpunkter hos min sønn, så her har det ikke vært bedringer, sier Gro Greftegraff.

Hyppig utskifting av ansatte

Begge sønnene har autisme og kan bli voldelige og utagerende dersom de ikke har trygge og forutsigbare omgivelser.

– Hvordan man snakker til dem, hvordan man går på badet og hvordan man henger opp jakken er de helt avhengig av at gjøres likt fra gang til gang, for å forhindre bruk av tvang og makt. Det skal være en enhetlig praksis og en forutsigbarhet, og det får man ikke når det er 70 ansatte innom stedet i løpet av et halvt år, sier Greftegraff.

Villa Eik i Bjerke bydel har lenge slitt med mangel på stabile arbeidsforhold og hyppig utskifting av ansatte.

– Mangel på faglærte og opplæring av vikarer er en utfordring for bydelen, sier seniorrådgiver Øyvind Pedersen.

Seniorrådgiver hos fylkesmannen, Øyvind Pedersen

Seniorrådgiver hos Fylkesmannen, Øyvind Pedersen

Foto: Kjell Vesje / NRK

Han er spesielt bekymret for problemene dette skaper for autister, som har særlige behov for faste og trygge rammer i hverdagen.

– Det er for mange forskjellige ansatte som jobber med samme bruker. Dette skaper en uforutsigbart og utrygg hverdag, sier han.

Nesten samme kritikk som for to år siden

Kritikken fra fylkesmannen for to år siden, dreide seg om at Bjerke bydel ikke sørget for et forsvarlig tjenestetilbud på Villa Eik.

Bydelen kunne heller ikke garantere at ansatte bruker makt og tvang på den måten som kreves av lover og regler. Kritikken nå er stort sett den samme.

– Det trenger ikke bety at forholdene hele tiden har vært kritikkverdige. Men vi kan si at det periodevis har vært uforsvarlig drift, sier Pedersen.

Ledelsen i Bjerke bydel vil foreløpig ikke kommentere denne saken.