Ofrer alt for barnebarnets skikarriere

Sprintkometen Kristine Stavås Skistad har en viktig ting til felles med Klæbo, Northug og Johaug. Nemlig en bestefar som har hatt avgjørende betydning for karrieren.

Kristine Stavås Skistad og Terje Skistad

Kristine Stavås Skistad og morfar Terje Stavås har et nært forhold. Terje har i årevis vært sekundant og skismører for barnebarnet, som er et av Norges største skitalent.

Foto: Fredrik Hagen / Caroline Bækkelund Hauge / NTB scanpix / NRK

– Du er avhengig av foreldre og besteforeldre for å bli skiløper. Det er en sær idrett, sier Terje Stavås.

Han vet hva han snakker om, som morfaren til et av Norges største langrennstalenter. 76-åringen har selv vært aktiv skigåer, og da han ble bestefar var det naturlig å vie seg fullt og helt til barnebarna.

Kristine Stavås Skistad

Fra Kristine Stavås Skistad begynte med de tradisjonelle «onsdagsrennene» på Konnerud i Drammen da hun var to år gammel, har morfar Terje heiet på sidelinja. – Hun passerte målstreken utallige ganger i løpet av en onsdag for å få navnet sitt ropt opp over høyttaleren flere ganger, forteller han.

Foto: Privat

– Jeg har vært med på masse turer og skirenn med Kristine. Jeg har vært sekundant og smurt ski. Som skiløper er du veldig overlatt til deg selv. Da er det avgjørende at noen rundt deg er interessert i det du driver med. Jeg tror vi besteforeldre har stor betydning for barnebarnas aktiviteter.

De siste ordene

Petter Northug Jr., Therese Johaug og Johannes Høsflot Klæbo, noen av våre største skistjerner, har alle snakket varmt om sin egen bestefars betydning for karrieren. Sistnevntes morfar er kanskje aller mest kjent.

– Han stiller opp bestandig. Han er trener, smører, servicemann og sjåfør. Uten han hadde jeg ikke stått her i dag, sa Johannes Høsflot Klæbo om Kåre Høsflot da han fikk prisen for årets gjennombrudd på Idrettsgallaen i 2018. Den første han nevnte i takketalen, var Kåre.

Johannes Høsflot Klæbo og Kåre Høsflot

Johanns Høsflot Klæbos viktigste støttespiller, er morfaren Kåre Høsflot. De to har også skrevet bok sammen om veien til topps.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Mens Therese Johaugs bestefar, Karstein, tråkket gardsjordet om vinteren for at hun skulle få motbakketrening, har Petter Northug senior spilt en viktig rolle i utviklingen av barnebarnets mentale vinnerskalle.

De siste ordene farfaren sa før han gikk bort, sa han til Petter.

– Når vi hadde et så nært forhold, og når de siste orda blir at han ønsker at jeg skal vise konkurrentene ryggen, så blir det noe som ligger der og er så sterkt. Du kan ha det så vondt i et skirenn, men da føler du at du går sammen med noen og det er bestefar, sa Northug Jr. i TV 2-serien «Sirkus Northug».

Lar barnebarna bestemme

– Langrenn er en sport som krever enormt mye oppfølging. Da er foreldre og besteforeldre uunnværlige for at man skal lykkes, sier NRKs langrennsekspert, Fredrik Aukland.

Han mener langrennssportens historiske tradisjoner her til lands, gjør at det er en idrett flere besteforeldre har lett for å engasjere seg i.

Fredrik Aukland

NRKs langrennsekspert Fredrik Aukland.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Det er en interesse for sporten som føres videre i generasjoner. Det handler om at man har visse tradisjoner opp mot prestasjoner og trening, og da kan besteforeldre bli viktige støttespillere. Da får man selvfølgelig et spesielt forhold. Idrett kan knytte sterke familiebånd.

Aukland mener junioren Stavås Skistad har alle forutsetninger for å sikre seg medalje av edleste valør under VM i Seefeld.

– Da vet jeg ikke hva jeg gjør, sier Terje Stavås, som var på gråten av ren glede da barnebarnet ble juniorverdensmester tidligere i vinter.

Stavås Skistad.

Kristine Stavås Skistad sikret seg sitt første internasjonale mesterskapsgull etter triumfen under junior-VM i Lahti.

Foto: Norges Skiforbund / NTB scanpix

Han har gjort seg opp noen tanker om hva som skal til for hvordan en bestefar blir en viktig støttespiller for barnebarnet.

– Det gjelder å være til stede. Du må avsette tid, det nytter ikke å være utålmodig. Det er barnebarna som må få bestemme, og så innretter vi oss etter dem.