– Be meg heller dra til helvete

Når argumentene er brukt opp, er det rasismen kommer til overflaten. Siste stikk er ofte: "Hvis du ikke er fornøyd med landet du lever i, så reis dit du kommer fra".

Samfunnsdebattanten Elisabeth Nordheim har sluttet å bite det i seg. Når noen kommer med ytringer hun oppfatter som rasistiske, tar hun igjen.

Det fikk en mellomleder i en større Buskerudbedrift erfare.

Etter flere innlegg og debatter om Charlie Hebdo-terroren på Facebooksiden til Nordheim, skrev han følgende på siden hennes:

"Mye dritt du legger ut på veggen din. Er lov å flytte hjem igjen, hvis du ikke er fornøyd!"

Nordheim svarte med å legge ut bilde, navn og arbeidsplassen til vedkommende. Hun skrev også et innlegg på Facebooksidene til arbeidsgiveren.

Buskerudbedriften slettet innlegget, men inviterte Nordheim til et møte.

Det ble et fint møte, sier hun. Jeg fikk sagt hvorfor jeg gjorde som jeg gjorde, og bedriften fikk fortalt om hvordan de arbeidet med integrering og holdninger på arbeidsplassen. Da har jeg oppnådd det jeg ville.

Nordheim mener mannen som kom med ytringen har fått en lærepenge og som fortjent.

Hverdagsrasisme

Dette er hverdagsrasisme, sier SV-politikeren Sadi Emeci i Drammen. Han støtter ikke nødvendigvis Nordheims metoder, men også han engasjerte seg på Buskerudbedriftens Facebooksider.

Det er alvorlig fordi han har en rolle som mellomleder. Hvis han kan skrive dette på en åpen nettside, hvordan oppfører han seg da mot sine underordnede, spør Emeci.

Som bystyrerepresentant gjennom tre perioder er han vant til å få rasistiske tilbakemeldinger på saker han engasjerer seg i.

Moské i Drammens indrefilet

Da debatten om plasseringen av en ny moské i Drammen raste i 2007, ble bystyrerepresentanten truet og spyttet etter da han i lokalavisa lanserte et forslag om å bygge den på et grøntområde i hjertet av byen.

Det var humoristisk ment, men også bevisst provoserende for å skape debatt, sier Emeci. Et par år tidligere hadde Arthur Buchardt lansert planen om et 26 etasjers hotell på den samme tomta, uten at jeg tror han ble truet av den grunn.

I dagene etter utspillet fikk han flere beskjeder om reise hjem dit han kom fra. Underforstått i dette tilfellet, Tyrkia. (http://www.dt.no/nyheter/lar-seg-ikke-knekke-1.3308179)

En av tekstmeldingene fikk han på bussen etter endt arbeidsdag: "Dra til helvete. Reis hjem!".

Jeg svarte "Ok, jeg er på vei hjem til Konnerud nå", smiler han. Når folk er tomme for argumenter tyr de til slike ting, men det svir litt hver gang. Mange innvandrerstemmer tør ikke engasjere seg nettopp på grunn av det.

Blitt mer forsiktig

Moskésaken, sammen med flere andre erfaringer, har gjort at han som politiker og privatperson legger bånd på seg når han er ute i offentligheten.

Jeg er ikke så aktiv på sosiale medier, og jeg bruker mye tid på å tenke gjennom hva jeg kan si i debatter, uten at noen skal kunne bruke bakgrunnen min mot meg, sier Emeci.

Drammen er en by hvor 25 prosent av befolkningen har minoritetsbakgrunn. Stemmene deres er ikke veldig tydelige, selv om mange er engasjerte.

Folk diskuterer saker i lukkede grupper på Facebook, sier Emeci. Der går debatten på norsk og flere andre språk, og man diskuterer lokale, nasjonale og internasjonale saker.

Han synes det er synd ikke flere tør å stå fram i den offentlige debatten, men har forståelse for at ikke alle orker å utsette seg for reaksjonene det medfører.

Mobbeombudet støtter Nordheim

Mobbeombud Bodil Houg i Buskerud fylkeskommune sier at å be noen "dra dit de kommer fra" er en vanlig måte å uttrykke seg på blant mobbere.

De som krenker sier ting som "jævla innvandrer", "jævla homo" eller "jævla hore". De bruker personindikatorer som utseende, kjønn, navn og bakgrunn. Det gjør det vanskelig å vite hva de egentlig mener. Jeg kaller det uekte skjellsord, sier Houg.

Hun mener det er riktig å ta et oppgjør med nett-trollene, og støtter Elisabeth Nordheim i denne saken.

Ja, i denne saken gjør jeg det. Elisabeth Nordheim gjør som Robert Aschberg i TV3-programmet "Trolljegerne". Hun krever at de som krenker står frem og viser ansikt.

Slår et slag for ordet drittsekk

Nett-trollene og mobberne er feiginger og bruker denne måten å uttrykke seg på fordi den er lettere og skjerme seg bak, sier Houg.

Mobbeombudet mener det er ærligere å bruke det hun kaller ekte skjellsord.

Jeg vil slå et slag for ordet drittsekk. Hvis man sier det til noen, så vet mottakeren hva som menes, og den som sier det viser hvor han står.

Be meg heller dra til helvete

Både Elisabeth Nordheim er etter hvert vant til å bli møtt med uttalelser av typen "hvis du ikke er fornøyd, så reis dit du kommer fra", eller at det stilles spørsmålstegn ved hvorfor de engasjerer seg i debatter.

Dette er utsagn med rasistiske undertoner. Kall meg heller idiot og be meg dra til helvete. Det er i hvert fall nøytralt og noe du kan si til alle, uansett bakgrunn, sier Nordheim.