Hopp til innhold

– Barn kan få skader av kunstgress

Mange barn sliter med belastningsskader etter å ha tilbrakt timevis på gamle kunstgressbaner. Men ekspertene er uenige om det er noen sammenheng mellom skadene og kunstdekket.

Video - Barn skades av kunstgresset

Se TV-reportasje over!

Kunstgressbanen er det naturlige samlingspunktet for ungene på det lille tettstedet Saltnes i Råde kommune. Slik er det også en rekke andre steder i resten av landet.

Mange av barna bruker flere titalls timer på fotballbanen i uka.

Nå opplever pappa og trener for 2001-årgangen i Råde, Bjørn-Steinar Sundberg, at flere av ungene sliter med vonde hæler og akillesproblemer. NRK har også snakket med flere andre fotballtrenere som kjenner seg igjen i problematikken.

– Det som er litt synd er at de som sliter mest er de som er mest ivrige. Det er de som trener med flere lag og legger ned litt ekstra tid for å bli gode, som også rammes av slitasjeskader, sier han til NRK.no.

LES OGSÅ:

– Medfører høyere risiko for skader

Det er ikke gjennomført noen forskning på problematikken rundt belastningsskader hos barn relatert til kunstgress.

Torbjørn Soligard har jobbet med forskning rundt skaderisiko på kunst- og naturgress. Han går langt i å antyde at det kan være en sammenheng mellom kunstgress og belastningsskader hos barn.

– Det er veldig mye som tyder på at første- og andregenerasjon av kunstgress, som har blitt lagt gjennom 70- 80- og 90-tallet, vil medføre en høyere risiko for skader. Det er fordi disse banene er hardere og har høyere friksjon, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bjørn-Steinar Sundberg, trener Råde I.L

Trener for 2001-årgangen i Råde, Bjørn-Steinar Sundberg, opplever at flere av ungene sliter med vonde hæler og akillesproblemer.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Landslagslege mener det er flere faktorer

Forsker ved Senter for idrettsskadeforskning ved Norges idrettshøgskole og lege for det norske herrelandslaget i fotball, Thor Einar Andersen, tror ikke det bare er kunstgresset som har skylden i skadene.

– Underlaget kan naturligvis være en faktor, akkurat som skotøyet. Men den mest sannsynlige faktoren er at de er mye aktive med fotballen og er i en alder der de vokser. Da kan man få mye vondt i hælen og akillesen.

Thor Einar Andersen, forsker ved Norges Idrettshøgskole

Thor Einar Andersen, forsker ved Norges idrettshøgskole.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Er det uforsvarlig å la barna trene på første- og andregenerasjons kunstgress?

– Det er mer uforsvarlig å ikke sende dem på fotballtrening. Når det er sagt så er den første generasjonen med kunstgress et dårlig underlag å spille fotball på. Heldigvis har man generasjon to og tre på de fleste baner, sier Andersen.

LES OGSÅ:

– Helt klart en sammenheng

Fysioterapeut ved ART klinikken i Moss, Andreas Henriksen, får stadige henvendelser fra foreldre som har barn som har slitasjeskader.

Han er overbevist om at det skyldes harde kunstgressbaner.

– Den gamle typen kunstgress er veldig hard og har større friksjon og gir dermed større belastning på knær og rygg, det er helt klart en sammenheng her, sier Henriksen.

En studie fra Japan er det eneste som er gjort av forskning på området. Den viser at det kan være en sammenheng mellom belastningsskader og kunstgress.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fysioterapeut Andreas Henriksen ved ART-klinikken

Fysioterapeut Andreas Henriksen ved ART-klinikken viser hvor belastningen blir størst.

Foto: Christian Nygaard-Monsen / NRK

Vanskelig å forske på

I Norge er det kun gjennomført forskning på akutte skader.

– I en optimal verden hadde man gjort unna all den forskningen som trengtes for å kunne si at kunstgress er trygt før man hadde latt spillere få spille på underlaget. Sånn fungerer det ikke i praksis, sier Torbjørn Soligard.

– Det vi vet er at det metodisk sett er vanskelig å forske på belastningsskader, det krever mer omfattende studier og er vanskelig å gjennomføre. Når det gjelder barn og ungdom så vet vi at de har lite skader, både akutte og belastningsskader, sier Thor Einar Andersen.