Hopp til innhold

– Åpne rusmiljø er et problem i seg selv

– Når rusmisbrukere opptrer i åpne rusmiljøer i Oslo har de gått et skritt videre, og det er alvorlig i seg selv, sier Børge Erdal, Uteseksjonen.

Sprøytenarkomane

Helse- og sosialbyråd Anniken Hauglie mener situasjonen på «Plata» var uverdig for de narkomane selv.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

For to år siden bestemte Oslo kommune at det åpne rusmiljøet på «Plata» ved Oslo sentralstasjon skulle brytes opp, og de satte i gang med det såkalte «Sentrumsarbeidet» der også politi og legevakten er blant aktørene.

– Et grenseløst sted uten sosial kontroll

Uteseksjonen mener at det er viktig å løse opp konsentrerte områder med tunge, åpne rusmiljø der kjøp, salg og bruk av illegale rusmidler foregår fordi slike miljøene er et problem også for den narkomane selv, også for å komme seg ut av rusmisbruket.

– Åpne rusmiljø er selvforsterkende på den måten at miljøet blir nærmest grenseløst, det er en sone der alt kan skje. Det blir et eget lovtomt rom, der ting vi vanligvis reagerer på med sosial kontroll ikke blir fanget opp, sier Børge Erdal, seksjonsleder i Uteseksjonen til NRK.

Sosialbyråd (H) Anniken Hauglie

Anniken Hauglie.

Foto: Daria Zoric / NRK

Helse- og sosialbyråd Anniken Hauglie mener at det nå er færre rusmisbrukere i Oslo, og at det er mindre rekruttering av utsatt ungdom til rusmiljøet.

– Det er heller ikke verdig for en rusavhengig å oppholde seg i slike åpne rus-scener. Hvilke andre hadde vi latt stå med rumpa bar og injisere midt i Oslo sentrum, sier Anniken Hauglie til VG.

– Nyrekruttering skjer i lokalmiljøet

Inntil for to år siden var det «Plata» som var det sentrale åpne rusmiljøet i Oslo. Senere ble det Jernbanetorget utenfor Oslo S. Men her ser man heller ikke så mye til det åpne miljøet lenger.

– Det befinner seg på Europarådets plass (over gata, ved T-banenedgangen), i nedre Karl Johan og gjennom Skippergata, tildels også bort til Grev Wedels plass på sommeren. I tillegg er det noen steder lenger øst i sentrum, som Brugata, Storgata og Vaterland.

Arild Knutsen

Arild Knutsen.

Lederen i Foreningen for human narkotika-politikk, Arild Knutsen, mener salget er spredt utover byen i større grad enn før.

– Ergo blir det lettere å rekruttere unge til rusmiddelmisbruk. Før var det ett miljø, det var oversiktlig og mange som hindret at unge fikk kjøpe stoff. Nå er det ikke det samme samholdet i rusmiljøet, sier Arild Knutsen til NRK.

– Det er ikke i de åpne, tunge rusmiljøene mennesker debuterer på rus. Nyrekruttering skjer i lokalmiljøet. Når rusmisbrukere opptrer i åpne rusmiljøer i Oslo har de gått et skritt videre, og det er alvorlig i seg selv, sier Børge Erdal.

Foreningen for human narkotika-politikk men de lettere får øye på unge narkomane enn politiet, fordi ungdommene gjemmer seg mer enn før.

– Jeg har et helt annet inntrykk fordi både jeg og flere andre som jobber gatenært ser en økt tilstrømming av unge. De unge er ikke i de åpne miljøene men smyger seg rundt over et større område, sier Arild Knutsen.

Uteseksjonen i Velferdsetaten har 35 patruljer, bestående av to ansatte, ute hver uke. De dekker Oslo sentrum alle dager på dag og kveld, samt på natt i helgene.

– Endel aktører sier at de er mye ute i miljøet, men vi har en omfattende tilstedeværelse hver dag. Vi har et godt materiale for å fange opp skifter i miljøet, sier Børge Erdal.

Skjermdump

Tabellen viser et kraftig fall i antall personer totalt – og antall personer under 25 år, etter juni 2011.

Foto: Skjermdump
Plata

Rusmisbrukere samlet seg lenge rett utenfor Oslo sentralstasjon.

Foto: Knut Erik Solhaug / NRK