Hopp til innhold

– Altfor strenge språkkrav til taxisjåfører

Tidligere i år krevde fylkeskommunen at taxisjåførene i Buskerud må beherske det norske språket på universitetsnivå. Denne uka blir de endelige språkkravene bestemt. Taxinæringen i Drammen håper nå at kravene blir senket.

Usman Muhammed Ahmed, taxisjåfør

Taxisjåfør Usman Mohammed Ahmed i Drammen frykter at språknivå på høgskolenivå skal bli kravet til sjåførene i Buskerud.

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– På nivå B2 kan man uttrykke seg klart om et vidt spekter av emner. Man kan delta aktivt i samtaler slik at samtaler ..

Taxisjåfør Usman Mohammed Ahmed sliter med å framføre teksten som beskriver språknivået fylkeskommunen mener han bør beherske. Språkkravet på såkalt B2-nivå er på høyde med det man behersker på høgskolenivå. For høye krav, mener Ahmed:

– For mange som kjører taxi i dag er det litt for høyt, fordi språket som står der trenger man på høyskole eller universitet, men ikke i taxinæringen. Det er litt for drøyt, sier han.

  • Les også: Mener språkkravene er for strenge
    Taxi Drammen

    Taxisjåfører må kunne kommunisere med ulike typer kunder. Drammen Taxi håper likevel fylkeskommunen ikke krever for mye når sjåførene skal språktestes.

    Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Frykter for jobben

I disse dager forbereder samferdselsavdelingen i fylkeskommunen sitt endelige svar, etter at saken har vært ute på høring. Daglig leder i Drammen Taxi Odd Ivar Gjersvik forventer at kravene reduseres til såkalt B1-nivå:

– Jeg tror at fylkeskommunen kommer til å falle ned på det nivået, for noe annet vil være helt urimelig.

Han mener likevel at drosjesjåfører må beherske norsk bedre enn buss-sjåfører.

Odd-Ivar Gjersvik, daglig leder Drammen taxi

Daglig leder i Drammen Taxi, Odd Ivar Gjersvik

Foto: Jan-Erik Wilthil / NRK

– En drosjesjåfør skal transportere skoleelever, eldre og demente personer. Da må de være trygge på at de kan kommunisere med sjåføren på en god måte. Da mener vi at B1-nivået er et tilstrekkelig krav, og det ønsker vi velkomment.

– Tror du det er drosjesjåfører som nå er redd for å miste jobben?

– Det kan selvfølgelig være noen som har den oppfatningen, men jeg håper alle vil være med oss i prosessen og forsøke å få til dette. Vi har god kontakt med folkeuniversitetet i Drammen. Mange av våre løyvehavere har gått på kurs der, sier Gjersvik.

Han forteller at sjåførene som har fulgt norskkursene får gode tilbakemeldinger fra kundene.

Og taxisjåfør Taxisjåfør Usman Mohammed Ahmed sier de venter i spenning på fylkeskommunens beslutning:

– Det er mange som mener at det er unødvendig med krav om språknivå B2, fordi de har jobbet som taxisjåfører i mange år og aldri fått klager, sier Ahmed.

Samferdselssjef Gro Solberg i Buskerud fylkeskommune vil ikke kommentere saken, men bekrefter at de vil ta en avgjørelse denne uka.