– Alt er bedre enn å dø

Sam Usman flyktet fra krig i Syria til Norge i en lastebil. Nå håper han at norske kommuner vil ta imot flere flyktninger som han.

Sam Usman

Sam Usman er takknemlig for å få bo i Moss og håper at flere andre kommuner svarer ja til å ta imot flere flyktninger når fristen for å svare på forespørselen fra Solveig Horne går ut onsdag.

Foto: Beate Grøndahl / NRK

– Å være i krig er ikke lett. Man opplever så mye. Man har ingen garanti for at man lever neste dag, sier den syriske flyktningen Sam Usman.

Sam Usman jobber som skomaker

På kvelden jobber Sam Usman som skomaker.

Foto: Beate Grøndahl / NRK

Fra et utrygt liv i Syria har han kommet til en trygg hverdag i Moss. Hver dag går Sam på norskkurs, og fra klokka tre til åtte hver kveld jobber han som skomaker i Vestby. Hvis det er rolig på jobb, gjør han lekser.

Kontrasten er stor fra norsklekser på jobb i Norge til flukten fra Syria. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger er nå nesten fire millioner syrere på flukt.

– Jeg kom hit i en lastebil. Jeg satt flere dager i lastebilen gjennom mange land før jeg kom hit. Vi sier ikke nei til noe sted, for det er bedre enn å dø. Vi vil bare fortsette å leve. Alt er bedre enn å dø der, sier Sam.

Nasjonal dugnad

Jon Ole Martinsen

Jon Ole Martinsen i NOAS håper at flere kommuner vil ta imot flere flyktninger.

Foto: Andrea Kluge / NRK

Regjeringen har spurt alle landets kommuner om hvor mange ekstra flyktninger de kan ta imot. Onsdag er fristen for å svare.

Foreløpig har bare Moss og Hvaler i Østfold sagt at de kan ta imot flere. Jon Ole Martinsen fra Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), kunne ønske at flere hadde sagt ja.

– Vi hadde håpet på en mye større deltakelse fra norske kommuner til å være med på en nasjonal dugnad for å hjelpe.

– Dette er den største flyktningkatastrofen siden andre verdenskrig. Det må til en nasjonal dugnad for at også Norge kan være med på å avlaste nærområdene som i dag er helt sprengt når det gjelder kapasitet, sier Martinsen.

SYRIA-CRISIS/ Residents wait to receive food aid at the besieged al-Yarmouk camp, south of Damascus

Ifølge FNs høykommissær for flyktninger er nesten fire millioner syrere på flukt.

Foto: SANA / Reuters

Håper på ja

Martinsen mener kommunene bør se på flyktningene som en ressurs, og ikke som en utgift.

– Kommunene får integreringstilskudd for å ta imot flyktninger. Det dekker i hovedsak utgiftene som kommunene har på flyktningene. Her dreier det seg om å finne gode løsninger. Godt integreringsarbeid medfører at veldig mange av flyktningene vil være ressurser for kommunene.

Sam Usman håper at kommunene åpner dørene for flere flyktninger som han.

– Jeg håper at de sier ja. Det betyr mye for oss, og særlig for dem som venter på å komme fra et land der det er krig, til et bedre liv.

- Alt er bedre enn å dø, sier den syriske mossingen Sam Usman om flukten i en lastebil fra Syria til Norge. Kontrasten er stor til skolegang og skomakerjobb i Norge. Han håper at mange kommuner sier ja til å ta i mot flere flyktninger når fristen for å svare Regjeringen går ut i dag.