– «Skam» har vist Norge at kjærlighet er kjærlighet, uansett legning

Nils Bech er bak den siste luka i julekalenderen.

Nils Bech julekalender

35-åringen ble kjent over natten etter at han sang sin versjon av «O helga natt» i NRK-serien «Skam». Året har vært intenst for Nils Bech, og nå gleder han seg til lefsekling og tomtebrygg i Vikersund.

Hva har gjort mest inntrykk på deg i år?

Serien «Skam» og hvordan den har formidlet homofil kjærlighet på en klok og vakker måte. Den har vist Norge at kjærlighet er kjærlighet, uansett legning. Det er det positive. Det negative er krigen i Syria og at Trump vant valget i USA.

Hva er det fineste noen har gjort for deg i år?

Det har vært et intenst år med Richard III på Nationaltheatret og lansering av mitt fjerde album. Og nå ble jeg plutselig «JuleNilsen» på tampen av året. Veldig, veldig gøy, men også krevende. Gjennom hele året har kjæresten min støttet meg, sett meg og noen ganger veiledet meg. Det fineste med hele året har vært og er han.

Hvordan feirer du jul?

Hjemme på Vikersund hos mamma og pappa med nærmeste familie. Til frokost spiser jeg lefsekling og tomtebrygg. Lefseklingen er verdens beste og lages av baker og konditor Grethe Holm, en god venn av familien. Mamma innså tidlig at hun ikke trenger å bake 7 slag når vi er så heldige å kjenne Grethe. Etter vi har spist mølje drar vi på julegudstjeneste hvor Heggen Gospel synger julen inn. Det er ingenting som gir bedre julestemning enn å høre tenåringer synge julesanger. Etterpå tenner vi lys på gravene før søsteren og jeg setter i gang med ribba. Så durer kvelden videre.

Hva skal du lese i jula?

«Melankoliens Rom» av Karin Johannisson.

Gjennom hele året har kjæresten min støttet meg, sett meg og noen ganger veiledet meg. Det fineste med hele året har vært og er han.

Over til noe annet: Hvordan syns du Donald Trump bør lede USA?

Jeg vet ikke hvor mye vi kan forvente. Jeg har et lite håp om at han ikke er så konservativ som han har solgt seg in og kan bli et uromoment for den politikergjengen som har samlet seg rundt ham, og i mine øyne utgjør en mye større trussel enn Trump selv. Jeg håper også at han går bort fra en så båssettende retorikk framover.

Helt til slutt: Hvis du var statsminister i Norge for en dag, hva ville du gjort?

Jeg ville tatt en grundig prat med Sylvi Listhaug.