Hopp til innhold

– Oslo får ikke fem øre

Til tross for at Oslo vokser med mer enn 10.000 innbyggere i året, får kommunen null og niks i veksttilskudd fra staten.

Boligbygging

Konklusjonen i rapporten fra Agenda Kaupang er at kommuner som åpner for mye boligbygging må klare seg med mindre enn andre kommuner. (Illustrasjonsfoto)

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

– Når regjeringen hevder at vekstkommunene får dekket utgiftene flere innbyggere fører med seg, er det feil, sier Oslos finansbyråd Kristin Vinje fra Høyre.

NRK fortalte mandag om rapporten fra Agenda Kaupang som viser at vekstkommuner som legger til rette for mye boligbygging blir taperne.

Årsaken er at inntektssystemet som bestemmer for mye penger kommunene skal få fra staten ikke belønner høy befolkningsvekst.

Belønner ikke befolkningsvekst

Kristin Vinje

Kristin Vinje, finansbyråd (H).

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Men Oslo får ikke noe vekstilskudd, til tross for at hovedstaden vokser med mer enn 10.000 innbyggere i året.

Vinje mener Oslo ikke får kompensert for det faktum at kommunen må gjøre store investeringer på grunn av høy befolkningsvekst.

– Vi må investere mellom sju og åtte milliarder hvert eneste år i nye skoler og barnehager. Da må vi ta opp lån, og det blir det ikke tilstrekkelig kompensert for.

– Hva slags konsekvenser får det?

– Vi får økte finanskostnader og strammere budsjetter, og vi får flere finansielle utfordringer.

Underlig argument

Statssekretær i Kommunaldepartementet Anne Beathe Tvinnereim fra Senterpartiet, forsvarer regjeringen med at vekstkommuner får et eget veksttilskudd.

– Dette er et tilskudd andre kommuner ikke får. Det er en selvfølge at innbyggere skal ha et godt tilbud i den kommunen de bor i, enten de bor i en vekstkommune eller en fraflyttingskommune, sier Tvinnereim til NRK.

Det er et argument Oslos finansbyråd finner noe underlig all den tid vekstkommunen Oslo ikke får fem øre i veksttilskudd.

– Det er ikke interessant. Oslo har ikke fått noe av tilskuddet i 2013 og vi kommer ikke til å få noe neste år heller, sier hun.

– Beholde mer av skatteinntektene

Kristin Vinje, som står på sikker plass på Høyres stortingsvalgliste, sier at Høyres løsning blant annet er å la kommunene beholde mer av skatteinntektene selv om det kan føre til mindre penger til skattesvake utkantkommuner.

– Høyre har sagt at vi vil føre en mer offensiv storbypolitikk ved at vi vil la mer av egne skatteinntekter tilfalle kommunene selv, avslutter Vinje.