Hopp til innhold

– De voksne sto bare og så på

Etter at Ina Iddberg opplevde at en gutt ble plaget og mobbet av en gruppe barn – og voksne så på uten å gripe inn, har debatten kokt på sosiale medier og i kommentarfeltene.

Gangvei

Ingen voksne skal ha reagert da en gutt ble plaget av en stor gruppe barn på en gangvei i Nedre Eiker. Da Ina Iddberg engasjerte seg i situasjonen, og fortalte om det på sosiale medier – fikk hun mange støttemeldinger.

Foto: Privat

Sist helg opplevde Ina Iddberg fra Nedre Eiker at et barn ble plaget av en gruppe barn på en slik måte at hun følte hun måtte reagere.

Jeg skjønner ikke at de voksne som var til stede ikke reagerte. Der og da mista jeg litt trua på ting.

Ina Iddberg

– På en gangvei ser jeg 10–15 barn stå rundt dette barnet og rope og mase. Jeg ser på kroppsspråket til denne gutten at han er frustrert og sint og forsøker å få bort de andre barna. Han ville skape avstand til seg selv, forteller hun til NRK.

– Han demonstrerer at han vil være i fred og gråter. Da gikk jeg ned for å se hva som skjedde.

Ina Iddberg

Ina Iddberg la ut historien om gutten som ble mobbet. Hun sier moren til gutten setter pris på at folk diskuterer voksnes ansvar for å gripe inn.

Foto: Privat

– Da kommer det noen joggere og stopper for å se på. Så går ett av barna av gårde og sier til andre at man må komme og se på denne gærningen. De voksne reagerer ikke.

– Jeg går og spør barnet som blir plaga om hva som har skjedd, og tar han i handa og fører han bort. Da slapper han av. De andre barna følger etter. Jeg sier " nå må dere gå bort". Da sier det ene barnet at "lufta er for alle". Det synes jeg var ubehagelig, siden dette er et barn som konfronterer meg som voksen. Iddberg får til slutt roet barnet som ble plaget og tatt kontakt med moren hans.

– Gutten gråt og skalv.

– Jeg skjønner ikke at de voksne som var til stede ikke reagerte. Der og da mista jeg litt trua på ting.

Da hun konfronterte de voksne med at de burde grepet inn, var svaret ifølge Iddberg:

"'Vi visste ikke hva vi skulle gjøre – det pleier jo å være sånn, så det er en vane."

– Jeg håper at flere kan lære av dette, det er derfor jeg gikk ut med denne episoden på nettet. Voksne må gå imellom når barn blir plaga av andre, sier Iddberg.

20 000 likes

Etter at Ina Iddberg fortalte om at en gutt ble mobbet uten at voksne grep inn har over tjue tusen mennesker likt at hun selv tok affære.

Foto: Fra Facebook

– All ære til henne for at hun gikk imellom

Mobbeombud i Buskerud, Bodil J. Houg har lest historien om mobbeepisoden og gir skryt til den voksne kvinnen som brydde seg.

– Selv om det kan være svært ubehagelig å gå inn i en slik situasjon så er det viktig at voksne reagerer. Det triste her er at andre voksenpersoner til stede tilsynelatende ikke reagerte. Barna må få vite at slik oppførsel, med sterk aggresjon, ikke er akseptert. Hvordan skal det gå senere i livet med barn som tror at det er greit å provosere fram sinne og oppføre seg slik, spør hun.

Bodil Jenssen Houg

Landets eneste mobbeombud, Bodil J. Houg, sier voksne må ta ansvar og snakke med barna om uakseptabel oppførsel.

Foto: Knut Brendhagen / NRK

– Det får konsekvenser for om man får det godt i arbeidslivet og i samfunnet ellers senere i livet. Derfor gjør man både barnet som blir plaget, og de som plager, en tjeneste ved å snakke om at det ikke er greit å stå i sirkel og plage et barn.

Mobbeombud Houg sier det kan være lurt å bruke "Jeg-form" når du vil fortelle om oppførsel som ikke er akseptabel.

– Jeg ville sagt at: Jeg synes ikke at måten du sa det på var hyggelig, eller jeg synes det var ukoselig at du sa det med en slik grimase i ansiktet. Det er viktig å personliggjøre det, sier Houg.

Etter at Iddberg la ut saken på sosiale medier er den likt av over 22 000 mennesker og delt over 3400 ganger. Moren til barnet som ble plaget synes ifølge Iddberg at det er bra at det blir oppmerksomhet rundt mobbing, men ønsker ikke å la seg intervjue av NRK.