92-åring avslørte falsk tv-montør

Da montøren ikke ville ta av seg hanskene luktet Harry Sønsterød lunta, og lurte mannen rett i armene på politiet.

Harry Sønsterød

GOD GRUNN TIL Å SMILE: Takket være Harry Sønsterød snarrådighet er tre personer siktet for grovt tyveri. Siktelsen vil trolig bli utvidet til også å omfatte bedrageri.

Foto: Vegar Erstad / NRK

– Det var en person som ringte og sa han jobbet for et tv-selskap. Han spurte om jeg hadde dårlig signal på fjernsynet mitt, forteller Harry Sønsterød til NRK.

Jo, det stemte. 92-åringen fra Asker hadde opplevd litt dårlige bilder på TV den siste tiden. Han takket derfor ja til besøk fra selskapet. Og etter kort tid var montøren på døra hans.

– Han var veldig overbevisende. Det virket som han kunne jobben sin, sier Sønsterød.

Men noe skurret. Montøren hadde på seg tynne hansker av stoff som han ikke ville ta av seg. Og da han var ferdig med det han skulle gjøre, ville han se 92-åringens legitimasjon.

– Da han spurte om koden på bankkortet mitt stusset jeg i hvert fall, sier den tidligere motstandsmannen.

SE VIDEO: Harry Sønsterød forteller hvordan han skjønte at det var ugler i mosen.

Da montøren ikke ville ta av seg hanskene luktet Harry Sønsterød lunta, og lurte mannen rett i armene på politiet.

SE VIDEO: Harry Sønsterød forteller hvordan han skjønte at det var ugler i mosen.

For å være på den sikre siden sa Sønsterød at han ikke husket koden, men at han kunne ta kontakt med banken for å få en ny.

– Vi avtalte at han kunne komme tilbake om et par dager, da skulle jeg ha den nye koden til han.

Rett etter at montøren har dratt ringer 92-åringen banken for å sperre kortet sitt. Etter det bærer det rett til politiet for å fortelle hva som har skjedd. Da TV-montøren returnerer etter et par dager blir han møtt av ventende politi.

– Politiet var veldig flinke. Det var et godt samarbeid.

Tre personer pågrepet

Det var Budstikka som først omtalte historien om 92-åringen.

Det skal ha vært flere tilfeller i Asker og Bærum der eldre mennesker er blitt oppsøkt av angivelige tv-operatører fra Get, som skal ordne med utstyret deres. Også politiet i Oslo fikk i sommer flere henvendelser fra folk som hadde blitt svindlet av falske TV-montører.

Pia Sofie Nielsen i Asker og Bærum politidistrikt

TRE PÅGREPET: Politifullmektig Pia Sofie Nielsen i Asker og Bærum politidistrikt er imponert over 92-åringen.

Foto: Vegar Erstad / NRK

Harry Sønsterøds innsats førte til at politiet i Asker og Bærum har pågrepet tre personer, der to av dem ble varetektsfengslet denne uken. Minst en av dem erkjenner ikke straffskyld.

– De er siktet for grovt tyveri og forsøk på dette. Siktelsen vil trolig bli utvidet til også å omfatte bedrageri, sier politifullmektig Pia Sofie Nielsen i Asker og Bærum politidistrikt.

Politiet har mottatt en rekke lignende henvendelser i det siste. Og tipset fra Harry Sønsterøds har vært avgjørende.

– Det er dessverre mange som er blitt lurt, men denne mannen har vært snarrådig. Det er vi takknemlig for, sier Nielsen til NRK.

Og 92-åringen er ikke i tvil om at hans rolle i motstandsgruppen Osvald og medlem av Milorg under 2. verdenskrig, gjør at han alltid er litt ekstra på vakt.

– Under krigen var vi nødt til å vurdere hver eneste situasjon vi kom ut for. Det var det jeg gjorde i denne situasjonen også.