– Det er litt skummelt fordi man er redd for å trykke feil hele tiden. Når internettet kom tenkte jeg at jeg kom til å klare meg uten, fordi jeg tross alt har leksikon i tolv bind, forteller pensjonist Kari Wellerop.
Nå har hun vært på Facebook i to år og i dag er hun én av seniorene i Asker som er på kurs for å lære å bruke nettbank.
Pensjonist Kari Wellerop savner å ta på regningene nå som kontoen hennes blir automatisk belastet.
Foto: Matunda Bigigirimana– Nå har jeg blant annet opprettet autogiro som gjør at regningene betales av seg selv, det syns jeg er litt skummelt. Før kunne man ta på regningene, men nå forsvinner pengene av seg selv, sier Wellerop.
– Det jeg håper å lære er hvordan man kan se tidligere regninger og betalinger. Det kan hjelpe meg å huske hvor jeg har kjøpt kofferten min, som jeg ikke husker låskoden på.
- Les også:
Vil motivere
Daglig leder i Seniornett vil finne ut hva de enkelte er opptatt av for å bruke det til å motivere dem på internett.
Foto: Matunda BigirimanaIfølge SSB har 820.000 av den voksne befolkningen i Norge det de kaller svake digitale ferdigheter. Eldre utgjør en stor del av disse.
- Les:
Seniornett er et sosialt nettverk som ønsker å hjelpe eldre med å se verdien av å være på nett. Selskapet har holdt på i 20 år og har 210 foreninger over hele landet hvor de tilbyr kurs og veiledning.
– De aller fleste tror at de ikke har noe på internett å gjøre, mye mulig fordi de ikke vet hva som finnes der. Det er gjennom å finne ut hva de er interessert i at vi kan motivere dem til å bli en del av den digitale utviklingen. Etter det kan de kanskje oppdage andre nyttige tjenester også, sier daglig leder Tore Langemyr Larsen.
– Vi seniorer er immigranter i den digitale verdenen. Jeg ser jo barn i toårsalderen med en iPad. Vi har ikke vært der vi, sier han.
Lager bruksanvisning for internett
Kommunikasjonsdirektør Even Westerveld mener det er viktig at alle hjelper hverandre med å komme på internett.
Foto: Matunda BigirimanaDet er DNB som står bak kurset som pensjonisten Kari Wellerop er på, og i dag lanserte de også en bruksanvisning for internett.
Den skal formes av tips fra vanlige folk som allerede er erfarne på nett. Disse tipsene skal sorteres i forskjellige kategorier og legges inn i en database som vil være tilgjengelig for alle i Norge.
– Vi har blant annet invitert til kurs om hvordan benytte seg av banktjenester på nett, men vi vet også at det er stort behov for å kunne benytte andre tjenester også. Vi håper folk kan bli bevisst på å hjelpe andre med å komme på internett, sier informasjonsdirektør Even Westerveld.