Hopp til innhold

81 nye koronasmittede i Oslo sist uke

Det er registrert 81 nye koronasmittede i Oslo sist uke, noe som er en tredobling fra uka før.

Rådhuskaia
Foto: Andreas de Brito Jonassen / NRK

Det kommer frem i den siste ukesrapporten fra Folkehelseinstituttet (FHI). I uke 22 var det bare 24 nye påviste smittetilfeller.

Totalt ble det meldt om 112 nye smittede i Norge i forrige uke, noe som betyr at 75 prosent av de nye smittetilfellene kom i Oslo. I forrige uke var det kun to nye koronainnleggelser på norske sykehus og en ny innleggelse på intensivavdeling.

Onsdag kom også beskjeden fra Ahus om at en koronapasient døde ved sykehuset tirsdag, skriver Romerikes Blad.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad tror tilfellene er knyttes til enkelthendelser lokalt, hvor syke har smittet folk i sin nærmeste krets.

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad

Assisterende helsedirektør Espen Nakstad tror det kan skyldes enkelthendelser

Foto: Terje Pedersen

–Det er vanskelig å si hva disse smittetilfellene skyldes, det må smitteoppsporingen avklare. Men dette er et godt eksempel på hva som skjer når man slapper mer av. Om man ikke holder seg hjemme når man er syk, og i tillegg ikke holder en meter avstand, vil det være mulig å se det på statistikken.

–Det er ikke sikkert dette vil medføre noe ytterligere spredning. Men det er ikke veldig rart at det blir en tredobling av smittetilfellene med tanke på det viruset vi har med å gjøre.

Ikke overrasket

Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet er enig i at økningen ikke er uventet.

– Vi forventer å se svingninger i smittetallene, og det er for tidlig å si om dette gjenspeiler er en generell økning i Oslo, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

Line Vold, avdelingsdirektør i Folkehelseinstituttet.

Avdelingsdirektør ved FHI Line Vold er ikke overrasket

Foto: NRK

– Folkehelseinstituttet vil fortsette med nøye overvåking av utviklingen, og minner om at det nå er like viktig som før å følge smittevernrådene, sier Vold.

To bydeler utmerker seg

Flest nye smittetilfeller i Oslo så langt i juni har kommet i bydelene Søndre Nordstrand og Alna, som har hatt henholdsvis 36 og 13 nye koronatilfeller hittil denne måneden, ifølge tall fra MSIS. Alle de andre bydelene har mellom 0 og 5 nye smittede hver i juni.

I etterkant av rasismedemonstrasjonene foran Stortinget fredag har enkelte uttrykt bekymring for om smitten kan øke i Oslo. Det er ennå for tidlig å si noe om denne demonstrasjonen har bidratt til noe smittespredning.

«Som for andre smittsomme sykdommer, vil det kunne komme økning i antall smittede i ulike grupperinger helt til befolkningen er blitt immun gjennom vaksinasjon eller gjennomgått infeksjon», skriver FHI på sine nettsider.

Vold sier at smittesporingsarbeidet som nå pågår, er viktig for å målrette tiltakene og stanse videre spredning.

Av landets kommuner var det 19 som meldte om smitte i uke 23, noe som betyr at 337 kommuner ikke hadde noen nye smittede.

I Norge har epidemien så langt totalt tatt 239 liv.