80 tonn stein skal redde edelkreps

Grunneiere betaler 90 000 kroner av egen lomme for å redde bestanden.

Edelkreps.

Etter at 80 tonn med stein har blitt lagt på isen på Lyseren, håper grunneierne at edelkreps-bestanden i innsjøen skal bestå, og aller helst øke.

Foto: Tove Fugelsnes / NRK

80 tonn med stein ble fredag fløyet ut og lagt på isen på innsjøen Lyseren i Spydeberg.

Beskytter sårbar kreps

Disse steinene skal bidra til å bevare bestanden av edelkreps i innsjøen, opplyser lederen i grunneierlaget rundt Lyseren, Tron Kallum.

- Det tiltaket vi har gjort i dag, er å legge ut såkalte skjulesteder til krepsen. Steinhaugene gjør at krepsene kan gjemme seg når den skifter skall. Det gjør den to-tre ganger i året, og da er den veldig sårbar for blant annet fisk, forklarer han.

En annen trussel for edelkrepsen, er krepsepest .

SE VIDEO:

Video nsps_upload_2009_3_20_17_42_4_1287.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

LES:

D/S Turistens hjemkomst i fare

Kreps mot næring i Haldenvassdaget

Teorien er at steinene som er lagt på isen, blir til skjulesteder når isen smelter og de synker til bunns.

- Grunnen til at vi bruker helikopter, er at vi ønsker å legge skjulesteder de fleste stedene i vannet. Da blir det for omfattende for oss å kjøre rundt med traktorer og tilhengere, sier Kallum.

LES OGSÅ: Ber Økokrim etterforske krepsekrim

Koster 90 000 kroner

Kallum opplyser at det er erfaringer fra andre vann som gjør at grunneierne har tro på tiltaket.

- Det er gjort erfaringer fra andre vann i Østfold, som for eksempel Hemnessjøen. Der ble det lagt ut skjulesteder for mellom 8 og 10 år siden og resultatet var bra, sier han.

Grunneierne jobber med 20 store og små tiltak for å bevare krepsen i Lyseren, og utflyvningen av steiner på fredag kostet nærmere 90.000 kroner.

- Det er lite forebyggende tiltak for kreps i Norge, og det er lite forskning på hva som er grunnen til at krepsebestanden går ned, fortviler Kallum.

Men grunneierne rundt Lyseren er fast bestemt på å lykkes med å bevare edelkrepsen i innsjøen.

- Edelkrepsen er den opprinnelige krepsen i Norge og Europa. Den er truet, og vi ønsker å gjøre det vi kan for å sikre at den ikke forsvinner. Aller helst vil vi at bestanden øker, og hvis man tanker i forhold til norsk fauna, så er krepsen viktig, konstanterer Tron Kallum, lederen i grunneierlaget rundt innsjøen Lyseren.