Hopp til innhold

8 år for grov korrupsjon

Tidligere vannverksdirektør Ivar T. Henriksen dømmes til 8 års fengsel. - En streng dom for en snart 70 år gammel mann, sier forsvareren.

Ivar T. Henriksen
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Tidligere vannverksdirektør Ivar T. Henriksen er dømt til åtte års fengsel for korrupsjon og underslag i Nedre Romerike tingrett.

Se video: "Kongen av Romerike" er dømt

Se hele dommen i Vannverkssaken

Les hele dommen her

I dag falt dommen mot den tidligere vannverksjefen, sønnen Pål, slamkjøreren, forretningsforbindelsen og enteprenørselskapet PEAB i vannverksskandalen på Romerike.

Forsvarer Else Bugge Fougner intervjues

Forsvarer Else Bugge Fougner intervjues

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

- Retten finner de tiltalte i all hovedsak skyldige for grov korrupsjon og grov utroskap etter tiltalen, men de er frifunnet for enkelte tiltalepunkter, sa dommeren i Nedre Romerike tingrett.

Ingen av de domfelte anket på stedet.

Utrykksløs

Mens dommen blir lest sitter Ivar T. Henriksen med hendene godt plantet i bordet. Han ser på dommeren, ned i bordet og over på pressen.

Henriksen fikler med hendene og hvisker til sin forsvarer. Ansiktet er uten en mine.

Dom i vannverkssaken

I retten.

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Når dommen er lest opp og dommerne forlater rommet, setter han seg raskt ned og tar en stor slurk vann.

- En streng dom

Henriksen tar på seg en grønn frakk og holder et godt tak rundt domspapirene. Han forlater rommet uten å snakke med pressen.

Alle de domfelte tok betenkningstid på ankespørsmålet.

- Vi må nå først lese dommen, men 8 år er en streng dom for en snart 70 år gammel mann, sier forsvarer Else Bugge Fougner til NRK.

- Vi må se hvilke premisser dommen bygger på, før vi kan gi ham råd om hva han skal gjøre. 

- Det er klart vi er skuffet over dommen, legger hun til.

- Historisk rettsak

Dommen var ett år lavere enn påstanden fra førstestatsadvokat Lars Stoltenberg i Økokrim, som krevde ni års fengsel for den tidligere vannverksdirektøren.

Leser dommen i vannverkssaken

Aktor leser dommen

Foto: Grethe Kielland Jenssen / NRK

Økokrim mener saken har historiske dimensjoner og er den mest alvorlige korrupsjonssak i norsk rettsvesen.

Alle de domfelte i saken må betale betydelige beløp i erstatning etter å ha blitt funnet skyldige i det alt vesentligste av tiltalen.

Dommen innebærer så å si fullt gjennomslag for påtalemyndigheten, med frifinnelse på bare et fåtall av den 70 punkter lange tiltalen.

63 millioner i erstatning

Vannverket ba om 67 millioner kroner i erstatning.

- Erstatningskravet tas til følge med 63 millioner kroner. I tillegg er kravet til Gjensidige forsikring tatt til følge, sa dommeren.

Ivar T. Henriksen dømmes til 8 års fengsel, og til å betale over 60 millioner kroner i erstatning til NRV og RA2, og til inndragning av eiendommer i Afrika. Inndragningen skal dekke erstatningskravet fra vannverket.

Aanonli, Støen og Peab AS har fått 1/3 fradrag i erstatningskravet fordi NRV og RA2 har hatt for dårlig kontroll, noe som har medvirket til tapet. Erstatningsansvaret for alle de domfelte blir derfor som følger:

Erstatningsansvar i vannverkssaken

Ivar T. Henriksen

Pål Henriksen

Eilert Støen

Hallvard Aanonli

Peab AS

NRV

29.726.756

11.210.116

875.140

854.159

3.848.670

RA2

33.150.189

19.479.025

15.121.190

590.239

3.925.058

8 millioner fra Peab

Sønnen Pål Henriksen er dømt til fengsel i 4 år og 6 måneder, og til å betale 30 millioner kroner i erstatning. Medhjelperne Eilert Støen og Hallvard Aanonli dømmes til henholdsvis 3 år og 6 måneder, og ett år og åtte måneders fengsel.

Ifølge påstanden skulle entreprenørselskapet Peab skulle dømmes til å betale en foretaksstraff på 15 millioner kroner. De er dømt til å betale 8 millioner kroner, i tillegg til saksomkostninger.

Les også: - Norges alvorligste korrupsjonssak

- Viktig å få pengene tilbake

Erstatningspengene vil komme innbyggerne på Romerike tilgode, sier daglig leder i selskapene Dag Jørgensen.

- Det er viktig for oss å få disse pengene tilbake, så vi kan få kanalisert dem tilbake til befolkingen på Romerike, til Jørgensen.

- Hvordan kan det komme innbyggerne til gode?

- Kommunene blir tildelt midler som kan brukes til utbygninger, investeringer og kanskje også reduserte vannpriser på sikt, sier Jørgensen. 

Påstand om 9 års fengsel

Etter 10 ukers hovedforhandling i fjor høst, la aktor, Lars Stoltenberg like før jul ned påstand om 9 års fengsel og et erstatningskrav på 67 millioner kroner for 69 år gamle Henriksen.

Stoltenberg mener å ha bevist at vannverksjefen har tappet selskapene for nesten 70 millioner kroner i det han omtalte som tidenes største korrupsjonsak i norsk rettshistorie.

Gjennom rettsaken i fjor høst kom det fram at Nedre Romerike Vannverk ved Henriksen skal ha kjøpt inn utstyr dyrt og solgt det videre for en billig penge til sønnens selskap.

Sa "nei" 60 ganger

Henriksens eget selskap i Sør-Afrika skal via noen mellomledd ha solgt vannpumper til vannverkeret og renseanlegget RA2 for ti ganger så mye som de oprinnelig ble kjøpt inn for.

Og i en garasje ved Henriksens gård i Enebakk sto det landbruksmaskiner for flere hundre tusen kroner, kjøpt inn på vannverkets regning.

Ivar T. henriksen selv sa nei 60 ganger da tiltalen mot han ble lest opp og nekter sammen med de andre tiltalte all skyld i vannverkskandalen på Romerike.

Dag Jørgensen forteller at de ansatte på vannverket og renseanlegget gleder seg til å bli ferdige med saken som har hjemsøkt de kommunale selskapene siden Aftenposten avslørte jukset høsten 2005.