76,4 prosent sjanse for at FFK rykker ned

Fredrikstad har matematisk sett en liten sjanse til å sikre plassen

Sandnes Ulf - FFK

Martin Pusic har scoret fem mål etter overgangen til Fredrikstad. Det er muligens ikke nok til å sikre plassen for østfoldingene.

Foto: Kent Skibstad / NTB scanpix

Fredrikstad Fotballklubb har en svært liten sjanse til å overleve i eliteserien, skal vi tro tall fra Norsk Regnesentral.

Det er Dagbladet som har bedt seniorforsker Anders Løland og sjefsforsker Magne Aldrin ved Norsk Regnesentral gjøre sannsynlighetsberegninger for nedrykk og kvalikplass.

– Bruker ikke energi på dette

Trond Amundsen

Fredrikstad-trener Trond Amundsen bruker ikke energi på matematikk før kampen mot Molde.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Ifølge de to forskerne er det 76,4 prosent sjanse for at FFK rykker direkte ned og 15 prosent sjanse for at de havner på kvalifiseringsplass.

– Nei, disse tallene bruker vi ikke noen energi på. Vårt utgangspunkt er egentlig veldig greit. Vi må vinne fotballkampen på søndag, og det har vi en mulighet til, sier Fredrikstad-trener Trond Amundsen til NRK.no om tallene.

Beregningene er gjort med utgangspunkt i at Hønefoss ikke blir trukket ett poeng for rotet med oppholdstillatelsen til keeper Steve Clark.

Klubben har anket avgjørelsen til Doms- og sanksjonsutvalget i Norges Fotballforbund, og forbundet håper at saken kan avgjøres før den siste runden spilles.

Sannsynlighet for nedrykk

Plassering:

Lag:

Sannsynlighet for å havne på kvalifiseringsplass:

Sannsynlighet for direkte nedrykk:

12

Hønefoss

19,4 %  (10,6 %)

4,6 % (0,2 %)

13

Sandnes Ulf

29,7 % (31,4 %)

7,6 % (8,9 %)

14

Sogndal

39,1 % (43,0 %)

13,5 % (14,5 %)

15

Fredrikstad

22,8 % (15,0 %)

74,3 % (76,4 %)

16

Stabæk

0 %

100 %

(Kilde: Dagbladet, seniorforsker Anders Løland og sjefsforsker Magne Aldrin ved Norsk Regnesentral)

  • Tall i parentes: sannsynlighet hvis Odd og Hønefoss ikke hadde mistet ett poeng hver.
  • Beregningene er basert på en statistisk modell hvor hvert lag har et styrketall, samt at det tas hensyn til hjemmebanefordel. Styrketallene er faste over hele sesongen, det tas altså ikke hensyn til formutvikling. Videre er (den relative) hjemmebanefordelen den samme for alle lag.
  • Når styrketallene og hjemmebanefordelen er tallfestet ut fra de spilte kampene, spilles resten av kampene 10000 ganger på datamaskinen, og tabellsituasjonen gjøres opp tilsvarende 10000 ganger.

God stemning i FFK-troppen

Fredrikstad møter seriemester Molde på hjemmebane søndag. Ole Gunnar Solskjær har allerede lovet at de vil stille med sitt beste lag, til tross for at seriegullet allerede er sikret.

– Vi skal stille med toppet lag mot Fredrikstad og gi alt for å vinne, forsikrer han.

Trond Amundsen sier til NRK at Fredrikstad-troppen forbereder seg på vanlig måte, og at de går til kampen med en god treningsuke i beina.

– Vi har hatt bra trykk på trening og begynner å forberede oss på struktur og slikt utover uken. Vi har en helt vanlig uke, med fullt fokus på de prestasjonene vi skal gjøre i kampen.

Hvordan er stemningen i troppen nå?

– Stemningen i troppen er veldig bra. Vi har fått en ny giv, og det blir en spennende kamp her på søndag, som vi gleder oss til.

En utregning fra Norsk Regnesentral endrer ikke på det?

– Nei, på ingen måte.