72 tilfeller av svineinfluensa siste to uker - bare ved Ahus

De siste to ukene har 72 personer blitt innlagt på Ahus med svineinfluensa. Folkehelseinstituttet sier det har vært en økning i influensatilfeller før jul, og tror økningen vil fortsette etter nyttår.

Influensa

Barn er særlig utsatt for influensa, ifølge Folkehelseinstituttet. De fleste vil ikke ha behov for behandling ved sykehus. Illustrasjonsfoto.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Akershus universitetssykehus (Ahus) måtte denne helgen skjerpe beredskapen etter at en rekke personer har blitt lagt inn med svineinfluensasymptomer. Sykehuset har blant annet bemannet opp med flere leger og sykepleiere.

Siden 17.desember har 72 personer blitt innlagt og fått påvist H1N1 viruset, eller svineinfluensa, på Ahus.

Bare på nyttårsaften er det blitt påvist 14 nye tilfeller av svineinfluensa på sykehuset.

– Det er et kjempehøyt tall, sier overlege Jan Erik Berdal ved infeksjonsmedisinske avdeling til NRK.

Har nådd "toppen"

De 72 pasientene som har fått påvist H1N1-viruset ved Ahus spenner over alle aldersgrupper.

– Vi kjører tester fortløpende på nye pasienter med symptomer. Vi tester dessuten mer aggresivt og intensivt enn ved andre sykehus, dermed øker tallene også raskere hos oss enn andre steder, opplyser kommunikasjonssjefen ved Ahus, Geir Lindhjem.

Ifølge overlege Berdal er det fortsatt flere prøver som skal analyseres, og overlegen forventer at svært mange av disse er positive på svineinfluensa.

– Jeg mener vi er inne i toppen av sesongen nå. Det er mulig det vil øke noe etter nyttår, men influensabølgene pleier å vare i tre til fire uker. På Ahus har vi hatt svært mange tilfeller de siste ukene, så det virker som det går mot slutten, sier Berdal.

Overlegen sier det har vært en utfordring for sykehuset, som for øyeblikket har to voksne og tre barn innlagt med H1N1 viruset.

Artikkelen fortsetter under bildet.

54 tilfeller av svineinfluensa

Det er påvist 55 tilfeller av svineinfluensa ved Ahus de siste to ukene.

Over det meste av landet

I går kveld ble to nye personer innlagt ved Oslo universitetssykehus, ved begge tilfeller har det blitt påvist svineinfluensa. Universitetssykehuset har hittil i vinter hatt fem bekreftede tilfeller av H1N1-viruset til intensivbehandling.

Av disse er tre fortsatt til intensivbehandling, én 11 år gammel gutt er død, og en er øverført til vanlig sengepost, ifølge pressevakt Anders Bayer.

Ved Stavanger universistetssjukehus har fem personer vært innlagt med svineinfluensa de to siste ukene. To av pasientene var søndag fortsatt til behandling ved sykehuset.

Ved St. Olavs hospital i Trondheim er én person innlagt med svineinfluensa, ifølge Adressa.no. Ved Haukeland sykehus i Bergen er 14 personer innlagt med influensa, og seksjonsoverlege Steinar Skrede sier ba.no at han regner med at det vil bli påvist svineinfluensa. Også i Nord-Norge er det påvist tilfeller av svineinfluensa.

Kommuneoverlege i Lillehammer, Øystein Hveding, sier til gd.no at sykehuset i Lillehammer er overfylt av pasienter med influensa.

– Jeg har aldri sett så mange influensasyke i mine 25 år som praktiserende lege, sier Hveding til gd.no.

FHI: Forventer økning

Folkehelseinstituttet (FHI) melder om økt influensaaktiviteten i hele landet før jul, og spår at økningen vil fortsette også etter nyttår.

Antallet viruspåvisninger, deriblant svineinfluensa, mer enn doblet seg fra uke 49 til uke 50. Det ble da påvist 114 tilfeller av svineinfluensa, og 56 tilfeller av influensa type B. Denne typen gir ofte mindre kraftige symptomer.

«Vi regner med at det nå forekommer utbrudd med influensa enkelte steder i landet, og at et økende antall personer vil få influensa i tiden fremover», skriver FHI.

Folkehelseinstituttet anbefaler alle som er i risikogruppene å vaksinere seg mot svineinfluensa.

FHI varsler også at neste rapport med tall for hele landet kommer 3. januar.